Ministrul Energiei: Turbinele eoliene ar putea produce 2.000 de MW în această seară şi vor contribui la acoperirea vârfului de consum

Turbinele eoliene ar putea asigura o producţie de 2.000 de MW în această seară şi vor contribui la acoperirea consumului de electricitate, care este la niveluri record, a declarat marţi ministrul Energiei, Toma Petcu, la finalul comandamentului energetic de iarnă.
Economica.net - mar, 10 ian. 2017, 14:20
Ministrul Energiei: Turbinele eoliene ar putea produce 2.000 de MW în această seară şi vor contribui la acoperirea vârfului de consum

Astfel, energia eoliană ar putea acoperi aproape 20% din consum, în condiţiile în care la nivel naţional, în aceste zile geroase, se utilizează circa 9.700 de MW în perioada de vârf.

‘Începem să avem o producţie mare şi pe zona de energie eoliană. Dacă ieri producţia era de 400 de MW, în acest moment suntem la 1.500 de MW şi în creştere. Estimăm că la vârful de consum, ora 19:00 – 20:00, să fie undeva la 2.000 de MW produşi din turbinele eoliene’, a spus ministrul.

El a adăugat că vitezele prognozate ale vântului pentru Dobrogea sunt optime pentru funcţionarea turbinelor eoliene.

‘Într-adevăr, turbinele au un sistem de protecţie în cazul în care vântul depăşeşte 80-100 km/h, dar, din ceea ce a emis ANM, vântul va fi undeva la 55-60 de km/h, deci optim pentru producţia de energie’, a adăugat Petcu.

Totodată, el a arătat că miercuri va avea loc o întâlnire între Hidroelectrica şi Apele Române, având în vedere faptul că debitul Dunării este foarte scăzut şi ar putea ajunge în următoarele patru zile la un minim de 1.800 de metri cubi pe secundă.

‘Avem rezerve în lacuri, acumulate de-a lungul timpului, care ne dau un confort, iar pe hidro acţionăm doar când este nevoie de capacităţi suplimentare’, a dat asigurări ministrul.

Petcu a mai spus că este nemulţumit de faptul că, în cadrul CE Oltenia, nu s-au făcut strategii privind acţiunile care ar trebui întreprinse în caz de vreme rea, când ar fi nevoie ca centralele să funcţioneze la capacitate maximă.

‘M-a nemulţumit ce s-a întâmplat în ultimele luni la CE Oltenia, unde stocul de cărbune în mine este foarte bun, aproape de 400.000 – 500.000 de tone, din păcate transportul acestui cărbune către centrale nu a fost optimizat, n-a fost făcut în timp optim. Noi am suplimentat cu patru garnituri a câte 22 de vagoane cu locomotive echipate pentru transport. Au apărut probleme la descărcare, din cauza gerului, pentru că îngheaţă cărbunele, avem cantităţi pe care reuşim să le descărcăm în cursul zilei de astăzi, dar vom asigura vârful, vom continua ritmul de descărcare. Vom face o analiză să vedem de ce aceşti oameni care au condus şi au fost responsabili de acest lucru nu au evaluat şi nu au încercat să meargă şi pe o situaţie în care CE Oltenia ar putea să meargă la capacitate maximă cu toate grupurile şi cât, luând în calcul o vreme rea, cât ai putea să rezişti’, a susţinut ministrul.

Potrivit acestuia, la Turceni au fost oprite două grupuri, pentru reparaţii, însă în rest nu sunt probleme.

Totodată, întrebat de ce nu a început importul de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse în cursul zilei de marţi, aşa cum era stabilit, ministrul a indicat probleme de execuţie a lucrării.

‘Importul de gaze din Bulgaria se face prin interconectorul Giurgiu-Ruse, iar capacitatea de import este nesemnificativă faţă de cantităţile pe care noi le consumăm. Sunt probleme de execuţie a lucrării, la care cei de la Transgaz au soluţii şi probabil vor finaliza într-un termen foarte scurt’, a susţinut Petcu.

El a subliniat că această amânare nu are nicio legătură cu declaraţia sa de luni, privind faptul că România a refuzat cererea Bulgariei de a livra mai multă energie la sudul Dunării.

Întrebat dacă a avut vreo reacţie la această declaraţie, ministrul a răspuns: ‘Nu am avut nicio reacţie la această declaraţie, pentru că aceste lucruri sunt absolut normale într-o colaborare. Le-am explicat partenerilor bulgari şi au înţeles’.

România a consumat luni şi în noaptea de luni spre marţi o cantitate record de gaze naturale, respectiv 72,4 milioane de metri cubi pe zi, iar pentru marţi se estimează niveluri similare.

‘Ne pregătim pentru această noapte să asigurăm aceeaşi funcţionalitate, aceeaşi capacitate de producţie, acelaşi import, aceeaşi rezervă care să fie disponibilizată din rezerva de gaze. Estimăm şi în această noapte acelaşi vârf, 71-72 de milioane de metri cubi. Suntem pregătiţi să acoperim aceste vârfuri’, a susţinut ministrul.

Pe partea de energie electrică, consumul de luni a fost de 9.700 de MW, nivel care a fost însă depăşit în luna decembrie 2016.

‘Menţinem funcţionarea celor trei centrale, Elcen Bucureşti, Brazi şi Galaţi, pe păcură. Avem cantităţile necesare de păcură pentru funcţionare’, a spus ministrul.

Petcu a adăugat că, miercuri, la ora 13:00, va avea loc o nouă şedinţă a comandamentului.

‘Există o prognoză suplimentară care a fost emisă astăzi de ANM, în sensul că, începând cu ora 22:00, tot pe zona Dobrogea, din păcate, cea mai defavorizată, vom avea viscol puternic. Am luat legătura cu Enel Dobrogea şi cu Electrica Muntenia, cărora le-am spus să fie pregătiţi. Avem echipamentele speciale, şenilatele de la Armată cu care să intervenim dacă va fi cazul’, a arătat el.

Şeful de la Energie a adăugat că a cerut distribuitorilor de gaze să fie pregătiţi în cazul în care va fi nevoie de intervenţii suplimentare.

‘Avem grupuri pornite la Turceni şi Rovinari, suplimentar şi la CE Hunedoara’, a subliniat ministrul.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, noi avertizări meteo Cod galben şi Cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabile în 15 judeţe şi în municipiul Bucureşti, începând de marţi seară, până miercuri seară.

Te-ar mai putea interesa și
Mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant şi Deif de la Curtea Penală Internaţională. Ce reacţie a venit din Israel
Mandate de arestare pentru Netanyahu, Gallant şi Deif de la Curtea Penală Internaţională. Ce reacţie a venit din Israel
Curtea Penală Internaţională (CPI) cu sediul la Haga a emis joi mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul său ministru al apărării Yoav Gallant şi şeful aripii......
Autostrada Unirii A8: A fost publicat anunțul de licitație pentru cel mai scump și dificil lot, cu pasaje și tuneluri pe 70% din traseu
Autostrada Unirii A8: A fost publicat anunțul de licitație pentru cel mai scump și dificil lot, cu pasaje și tuneluri ...
Anunțul de licitație pentru contractul de proiectare și execuție al lotului 2B Grințieș - Pipirig, cel mai dificil ...
Ce spun austriecii despre conflictul OMV-Gazprom
Ce spun austriecii despre conflictul OMV-Gazprom
Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a declarat că este la latitudinea acţionarilor şi şefilor OMV AG dacă ...
„Autostrada Ford Otosan – DEx12”: Săptămâna viitoare vrem să deschidem circulația pe toți cei 17,7 km ai tronsonului 1 – șeful CNAIR
„Autostrada Ford Otosan – DEx12”: Săptămâna viitoare vrem să deschidem circulația pe toți cei 17,7 ...
Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) - cunoscut cu "Autostrada Ford Otosan"- va fi dat în trafic săpămâna ...