În prezent, se caută soluţii pentru salvarea UCM Reşiţa.
„UCM Reşiţa este o unitate cu o tradiţie foarte mare, cu o istorie impresionantă, dar care se confruntă cu unele probleme. Am încercat, în primul rând, să identificăm unele soluţii pentru viitor, pentru a păstra activitatea şi locurile de muncă în această societate şi pentru că UCM Reşiţa reprezintă o unitate strategică pentru România şi mai ales pentru sistemul energetic”, a declarat Răzvan Nicolescu.
Compania se află încă din 2011 în insolvenţă, dar în prezent s-a întocmit un plan de acţiune privind continuarea activităţii. Planul este strâns legat de planurile de retehnologizare a hidrocentralelor şi de modernizare a microhidrocentralelor, pe care Hidroelectrica le va implementa până în 2016.
„Am reuşit să identificăm o serie de concluzii pe care am să i le prezint şi primului-ministru Victor Ponta spre aprobare, pentru că este un plan de acţiune cu responsabilităţi pentru autorităţile centrale, locale, pentru conducerea UCM Reşiţa. Câteva din aceste priorităţi fac parte din planul de acţiune pe care intenţionăm să îl derulăm în perioada imediat următoare. Un lucru îmbucurător este faptul că în urmă cu câteva luni, societatea a primit de la Hidroelectrica mai multe contracte de lucrări, de aproximativ zece milioane euro. În plus, în următorii doi ani, Hidroelectrica va lansa un program ambiţios de investiţii, de peste 300 milioane euro”, a spus Nicolescu.
Acest program va viza retehnologizarea unor unităţi, cum ar fi cele de la Stejarul, Vidraru, Mărişel, Râul Mare Retezat, care au fost construite şi în urmă cu 50 de ani, cu participarea UCM Reşiţa. Fiind vorba de retehnologizare, UCM Reşiţa va avea o foarte bună şansă ca o parte din acest program de investiţii să meargă către uzina reşiţeană.
„În plus, Hidroelectrica va începe şi un program ambiţios de modernizare şi pentru o salbă de microcentrale, din nou, acest proiect putând fi o oportunitate pentru Reşiţa. Desigur, societatea va trebui să se eficientizeze, iar activitatea să fie concentrată către o anumită zonă de producţie din UCM Reşiţa”, a afirmat ministrul Energiei.
Răzvan Nicolescu a precizat că, în această perioadă, statul încearcă să preia creanţele pe care uzina reşiţeană le are la Banca Comercială Română. Această preluare ar veni după ce, în urmă cu şase luni, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a preluat creanţele de aproximativ 120 milioane euro, pe care UCM le-a avut la bugetul statului la momentul intrării în insolvenţă.
„Pe lângă Hidroelectrica, am identificat, ca potenţiali parteneri de afaceri, şi o serie de companii din Turcia. Folosind bunele relaţii pe care domnul prim-ministru Ponta le are în special cu preşedintele Turciei, să încercăm să promovăm UCM Reşiţa în această ţară, pentru a-şi extinde portofoliul de clienţi, pentru a nu depinde exclusiv de lucrările de la Hidroelectrica, aşa cum s-a întâmplat acum. Cum v-am spus, acest plan va fi prezentat premierului Victor Ponta spre aprobare. Este un plan de acţiune”, a subliniat ministrul Nicolescu.
Potrivit ministrului Energiei, la UCM Reşiţa nu vor mai avea loc disponibilizări.
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, s-a aflat, vineri, la Reşiţa, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii conducerii şi liderii de sindicat din Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa, principalul furnizor de agregate şi echipamente pentru Hidroelectrica.