Ministrul Economiei, despre falimentul RADET: Termoenergetica nu are licenţă pentru distribuţia de energie termică

Economica.net
11 11. 2019
radet_14963000

„ELCEN este îngrijorată de datoriile curente care se pot ridica la 3 milioane de lei pe zi dacă Primăria nu îşi plăteşte datoriile. De aceea, suntem foarte îngrijoraţi de posibilitatea ca ELCEN să furnizeze căldură, iar Primăria să nu plătească, dar mergem pe buna credinţă. ELCEN nici nu se gândeşte să oprească furnizarea apei calde şi a căldurii bucureştenilor. Aşteptăm mâine (marţi, n.r.) cel mai devreme, dar şi cel mai târziu, ca Primăria Municipiului Bucureşti să vină cu soluţia, cu acea entitate juridică, Termoenergetica, care să dea comenzi pentru preluarea agentului termic, pentru că RADET intrând în faliment nu mai are capacitate juridică, practic nu mai există”, a declarat ministrul la Digi24.

El a explicat însă că Termoenergetica nu are licenţă pentru distribuţia de energie termică, iar Consiliul General al Capitalei trebuie să îi delege acestei entităţi serviciu de utilitate publică.

„Nu se va opri energia termică a bucureştenilor, dar bucureştenii trebuie să ştie că Termoenergetica nu are licenţă pentru distribuţia de energie termică. Astăzi am avut o discuţie la ANRE (Autoritatea de Reglementare în Energie, n.r.) şi mi s-a confirmat acest lucru. Pentru a avea această licenţă trebuie să îi fie în primul rând delegat serviciu de utilitate publică. Acest lucru se face de Consiliul General Bucureşti. Trebuie să se întrunească Consiliul General, să delege acest serviciu, ulterior să se licenţieze. Se poate livra pe comenzi ale Primăriei Bucureşti direct către ELCEN”, a mai spus ministrul Economiei şi Energiei.

Acesta a explicat, de asemenea, că reţeaua de termoficare este în proprietatea Primăriei iar investiţiile sunt făcute în prezent de către Primăria Municipiului Bucureşti printr-un program de reabilitare şi de modernizare.

„De aceea vedeţi pe anumite locuri, bulevarde, reparaţii, probabil şi schimbări de ţevi. Astea trebuiau evident făcute în perioada de vară”, a subliniat Virgil Popescu.

Curtea de Apel Bucureşti a hotărât luni ca Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Bucureşti (RADET) să intre în faliment, decizia fiind definitivă.

Judecătorii de la CAB au respins apelurile făcute în proces, fiind menţinută decizia luată în aprilie 2019 de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost declarat falimentul RADET.

Producătorului de energie ELCEN a arătat luni, într-un comunicat remis AGERPRES, că deschiderea procedurii de faliment a RADET nu va duce la sistarea furnizării energiei termice, atâta timp cât plata acesteia va fi asigurată de către Primăria Municipiului Bucureşti.

ELCEN se află în procedură de reorganizare la momentul de faţă şi poate să asigure alimentarea cu energie termică şi apă caldă a bucureştenilor atâta timp cât plata acestor servicii este asigurată, inclusiv prin achitarea subvenţiei de către PMB.

„Pe aproape tot parcursul anului 2019, ELCEN a fost în situaţia de a avea dreptul de a sista furnizarea agentului termic către RADET pe motiv de neplată a facturilor scadente după 90 de zile de la livrare şi prin eforturile administratorilor şi sprijinul Ministerului Energiei a asigurat furnizarea energiei termice fără sincope, chiar dacă în anumite momente valoarea datoriilor scadente depăşea 400 milioane lei”, se arată în comunicatul producătorului de energie.