Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: merg la suspendarea creditelor cei care au scăderi de venituri proprii sau în familie
„Am insistat să fie o procedură foarte simplă. Oamenii sunt afectați direct și indirect de această situație. Ordonanța, și se va vedea în norme, se referă la persoanele afectate de această criză. E foarte simplu la rate. E vorba de veniturile persoanei. Când ai fost deja trimis în șomaj tehnic este clar că ai fost afectat direct. Indirect e atunci când veniturile familiei au fost afectate. Și mai sunt câteva situații. Încercăm să cuprindem o plajă cât mai largă de persoane. Am mai reușit să extindem posibilitatea suspendării și pentru persoanele care aveau restanțe la momentul declarării stării de urgență. Dacă pânnă în momentul cererii le-au achitat, pot beneficia de această facilitate”, a declarat ministrul Cîțu la un teleinterviu cu echipa Hotnews.ro.
Ordonanța de Urgență a fost adoptată luni de guvern. Clienții băncilor vor putea depune la bancă solicitare pentru amânarea ratelor în următoarele 45 de zile. Ordonanța prevede posibilitatea amânării ratelor, cu condiția ca persoanele care solicită acest lucru să nu aibă restanțe.
Debitorii trimit creditorilor o solicitare prin telefon sau pe email. Se poate opta pentru suspendarea ratelor pentru o perioadă cuprinsă între una și nouă luni. Banca analizează solicitarea și o aprobă în condițiile prevăzute de normele de aplicare (care vor fi adoptate mâine).
La creditele ipotecare, perioada pe care se pot eșalona ratele suspendate este de 5 ani, iar dobânda nu se capitalizează (nu se plătește dobândă la dobândă). Pentru restul creditelor eșalonarea se poate face pe întreaga durată a creditului, iar dobânda se capitalizează la soldul creditului.