„In aprilie am incasat mai multi bani la buget in cea mai mare criza recenta, am incasat mai mult decat ati incasat voi [PSD]. Toţi românii trebuie să ştie că România este poate singura ţară din Uniune care va avea creştere economică în primul trimestru. Vom avea cifrele în câteva zile şi veţi vedea. Vom rămâne şi după această criză cu creştere economică în primul trimestru. (…) [PSD] a prezentat ieri un program faraonic. E clar că tot Dragnea conduce partidul. (…) Ne împrumutăm pentru că PSD n-a plătit facturi ani de zile. Noi nu suntem țepari. Suntem un partener pentru economie. (…) Ma imprumut mai ieftin cu un punct procentual decat va imprumutati voi, asta stiu ca va doare. Sunt singurul ministru din istorie care s-a împrumutat la dobânzi negative”, a răspuns Cîțu moțiunii simple.
Săgeată la leșinul lui Ciolacu
„Programul pe care l-ați prezentat ieri, așa, pe jumătate, cum ați reușit, presupune creșterea taxelor”, a mai spus ministrul, făcând trimitere la leșinul liderului PSD, Marcel Ciolacu, ieri, în timpul prezentării programului partidului.
Topul rușinii la inflație
De asemenea, ministrul Finanţelor a menţionat că România va coborî din „topul ruşinii” de a avea cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană. „Şi am mai reuşit o performanţă. Să dăm Romania jos din topul ruşinii, pentru că ani de zile aţi ţinut România în topul ruşinii în Uniunea Europeană – cea mai mare rată a inflaţiei. Lună după lună, România avea rata inflaţiei cea mai mare. Şi am reuşit să facem şi acest lucru. România nu va mai fi în acest top al ruşinii şi veţi vedea că vom trece în partea cealaltă. Şi de ce este important acest lucru? Pentru că doar aşa creşti sustenabil puterea de cumpărare a cetăţenilor, reducând pe termen lung şi sustenabil rata inflaţiei. Cei mai afectaţi oameni de rata inflaţiei mare au fost cei cu venituri mici şi tocmai pe aceia i-aţi lovit cu această inflaţie mare”, a susţinut ministrul Finanţelor.
Moţiunea simplă, intitulată „Virusul Cîţu a infectat economia naţională”, a fost depusă miercurea trecută în plenul Camerei. Amanetarea finanţelor ţării trebuie să înceteze, România trebuie salvată de „virusul Vasile Cîţu”, iar ministrul Finanţelor trebuie să plece, se arată în textul moţiunii. „Mai nociv decât efectele pandemiei, mai contagios decât coronavirusul şi mai letal decât maladia COVID-19, ‘Virusul Cîţu’ a distrus aproape complet economia naţională. După aproape două luni de stare de urgenţă, după nenumărate bâlbe, amânări şi rectificări de acte normative, ministrul Finanţelor, Florin Vasile Cîţu, s-a dovedit incapabil să vină cu măsuri de sprijin eficiente pentru economie. Sondajele de opinie arată că 70% din populaţie consideră că România ar fi putut evita efectele negative din economie, produse de pandemia de coronavirus, dacă Ministerul Finanţelor ar fi luat din timp măsuri eficiente pentru sprijinirea agenţilor economici. Mai simplu spus – 70% dintre români consideră că ministrul Cîţu este un dezastru pentru economie! Ce blestem pe această ţară ca, în cele mai grele momente, economia ei să fie condusă de cel mai dezastruos ministru al Finanţelor din istoria României”, se arată în textul moţiunii simple. Social-democraţii susţin că în cele 6 luni de guvernare şi în cele peste 50 de zile de la instituirea stării de urgenţă nu s-a luat nicio măsură pentru „evitarea dezastrului”. „Nicio măsură pentru protejarea puterii de cumpărare, pentru menţinerea nivelului de trai. Nicio măsură activă pentru stimularea economică a antreprenorilor din România. Niciun plan economic de redresare – ministrul Cîţu ne spune că încă lucrează la el. Niciun pachet de stimuli fiscali şi economici. Nicio viziune de politică fiscal-bugetară care să îndrepte resursele financiare către economie, prin măsuri active. Niciun român nu şi-a putut amâna rata la credit fără dobândă la dobândă, în această chestiune, ministrul Finanţelor s-a comportat ca un cămătar. (…) Niciun român nu şi-a putut amâna şi reeşalona plata facturilor la utilităţi, pentru că partidul domnului Cîţu a primit ordin să atace legea PSD la Curtea Constituţională. Nicio măsură pentru protejarea locurilor de muncă – singura măsură a fost una pasivă, de a trimite oamenii în şomaj tehnic, şomaj care nu a fost plătit nici după o lună şi jumătate de la instituirea stării de urgenţă. Aflăm că va înceta şi aceasta după 15 mai. Niciun IMM nu a primit capital de lucru, pentru că actele normative au fost mult întârziate, iar platforma IMM Invest s-a blocat din prima zi de funcţionare”, se mai arată în document.
Camera Deputaţilor sau Senatul poate adopta o moţiune simplă prin care să-şi exprime poziţia cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări. Moțiunea nu produce efecte în sensul în care Guvernul ar fi obligat prin reprezentanții săi să facă o remaniere, astfel încât ministrul vizat de o astfel de moțiune să fie înlocuit.