“Simulările pe care Comisia Europeană le-a făcut pentru noi, nu arată deloc bine. Deficitul bugetar ajunge la cote alarmante, situație în care noi intrăm într-o zonă în care măsurile care sunt la dispoziția Comisiei, ne-au spus și când am fost în iulie, la fața locului, ne-au spus ce ne așteaptă de pe urma acestei situații pe care o avem – suspendarea fondurilor europene.
Ar fi dramatic. Toate fondurile. Și din politica de coeziune, și din PNRR. Dar nu-i o noutate. Ticăie ceasul. Nu vreau să mă gândesc la așa ceva. Ar fi nedrept pentru generațiile viitoare:, a spus Boloș la Digi 24.
El a mai vorbit despre primii 1,4 miliarde de euro care ar putea fi pierduți ca urmare a lipsei reformei în sistemul de pensii speciale.
“Stagiul de cotizare este o nucă tare în discuția cu Comisia Europeană, pentru că este nefiresc să ai ultima lună de salariu în calcul pentru stabilirea viitoarei pensii. (…)Baza de calcul trebuie mult extinsă pe o perioadă. Solicitarea Comisiei a fost de 10 ani. Adică un stagiu de cotizare mai consistent, care să genereze o pensie și un drept la pensie pe care îl au beneficiarii din sistemul public de pensii. Și vârsta de pensionare este un subiect de discuție”, a spus Boloș, care a confirmat că dacă nu dovedim că reformăm sistemul de pensii speciale, “comisia are posibilitatea ca să ne taie aproximativ 1,4 miliarde de euro, ceea ce este foarte mult pentru nevoile de finanțare pe care le avem și pentru proiectele de investiții pe care le-am pornit”.
“Avem acum peste 3.991 de contracte de finanțare, cu angajamente de plată, cu perioadele de execuție, și avem valori ale contractelor de 28 de miliarde”, a spus ministrul Finanțelor.
El a confirmat din nou că, dacă nu sunt luate măsuri, deficitul bugetar va ajunge la 6,8% din PIB la finalul acestui an, iar “gaura” bugetară este de 43 de miliarde de lei.