Ministrul Finanţelor, despre modificările din Codul Fiscal: Nimeni nu va plăti în plus de la 1 august
„Este vorba de protecţia dreptului celui care munceşte. Cred că am uitat de acest lucru şi cred că, la un moment dat, uităm că cetăţenii, lucrătorii, până la urmă sunt lipsiţi de nişte drepturi. Nu-şi plătesc taxele şi nu, nu din vina lor! Până la urmă, dreptul de a merge la un spital, de a beneficia de el există foarte diminuat. Dacă, de exemplu, ai un contract sub nivelul salariului minim brut – aici este chestiunea pe care cred că unii o scapă – .part-time poate să fie la un nivel de două ore şi să iei contravaloarea unui salariu mediu. Nu vei plăti contribuţii la salariu minim brut, pentru că tu deja prin ceea ce ai plătit contribuţia aferentă celor două ore, tu nu ai nicio problemă cu acest salariu minim brut. Dar de ce te raportezi la acel salariu minim brut pentru că pierdem poate din vedere noţiunea de salariu minim brut garantat în plată, ceea ce înseamnă că acela e nivelul cel mai de jos cu care un lucrător în România, indiferent de faptul că lucrează full time, part time este plătit şi este asigurat”, a declarat Adrian Câciu, joi la Antena 3, scrie News.ro.
Adrian Câciu, despre rectificarea bugetară: Deficitul se va menţine în termenii pe care i-am agreat cu Comisia Europeană. Deci nu avem un derapaj de deficit
Ministrul Finanţelor Adrian Câciu a declarat referitor la rectificarea bugetară pe care o va face Guvernul că deficitul se va menţine în termenii agreaţi de către Executiv cu reprezentanţii Comisiei Europene, scrie News.ro.
„Ce mesaj transmit şi transmite Guvernul cu această rectificare bugetară? Deficitul se va menţine în termenii pe care i-am agreat cu Comisia Europeană. Deci nu avem un derapaj de deficit. Faţă de anul trecut reducem pragul, e cu un punct procentual mai mic decât anul trecut în primul semestru. Avem stabilitate din perspectiva rezultatelor şi politicii fiscal bugetare, avem stabilitate politică. Avem o creştere economică. Era anticipată, din punctul meu de vedere. Totuşi inflaţia se resimte în buzunarul cetăţenilor, pentru că puseul inflaţionist este mare. Măsurile sunt în zona de a face suportabilă, noi am acţionat în a atenua efectele, pentru că e vorba doar de criza din Ucraina, e vorba de inflaţie, vedem ce se întâmplă cu combustibilul. Deci trebuie să venim cu măsuri în continuare pentru a combate efectele erodării puterii de cumpărare a cetăţenilor”, a afirmat Adrian Câciu, joi la Antena 3.
El a adăugat că trebuie luate măsuri pentru atenuarea creşterii preţurilor la utilităţi, dar şi recuperarea unor restanţe la investiţiile publice.