„La sfârşitul lunii aprilie, noi intenţionăm să prezentăm în primă lectură în Guvern şi să intre în dezbatere publică această lege specială. Fiind o lege specială, noi trebuie să o tratăm – şi o tratăm – cu mare atenţie”, a spus Vâlcov, la Antena 3.
Potrivit acestuia, autorităţile au discuţii cu specialiştii, cu companiile care activează în domeniu, dar şi cu Banca Mondială, pentru a vedea experienţa altor ţări.
În context, Darius Vâlcov a dat asigurări că noua lege a redevenţelor va fi „un rezultat al specialiştilor, al celor care lucrează în branşă”.
„Lăsăm specialiştii să vorbească şi noi încercăm să ascultăm toate aceste puncte de vedere – şi ale specialiştilor, care, iată, vorbesc despre valoarea zăcământului, despre volumul zăcământului, vorbesc despre perioade necesare pentru prospecţie, explorare şi nu numai despre exploatare, apoi companiile, care vorbesc despre o lege, care, pe de o parte, poate să încurajeze crearea de noi locuri de muncă, iar pe de altă parte poate să descurajeze acest lucru. Noi suntem foarte interesaţi ca o mare parte din banii pe care îi obţinem din exploatarea zăcămintelor românilor să se întoarcă în bugetul de stat şi să aibă o direcţie foarte clară, dar, ca să împăcăm toate aceste puncte de vedere, trebuie să colaborăm foarte mult, să discutăm foarte mult cu specialiştii. Şeful proiectului este domnul secretar de stat Dan Manolescu. Chiar în această săptămână, el a efectuat o vizită în Norvegia pe această temă, pentru a vedea şi modelul norvegian. Suntem în colaborare şi discutăm foarte mult şi cu Banca Mondială, pentru a vedea care este experienţa din alte ţări, dar nu este un lucru uşor. Ceea ce vă pot spune este că rezultatul final va fi un rezultat al specialiştilor, al celor care lucrează în această branşă, iar noi doar vom strânge toate aceste date şi le adaptăm pentru România”, a explicat şeful de la Finanţe.
El a subliniat că noile reglementări în privinţa redevenţelor trebuie gândite în aşa fel încât bugetul de stat să beneficieze de venituri suplimentare.
„Pe partea redevenţelor, ne putem aştepta la creşterea sau scăderea veniturilor la bugetul de stat. Bineînţeles, noi intenţionăm ca acest lucru generalizat, nu numai direct, pentru că nu vorbim doar despre veniturile din redevenţă, ci vorbim şi despre noi locuri de muncă, iar acestea, la rândul lor, pot genera contribuţii, impozite pe venit, investiţii în utilaje, toate acestea trebuie avute în vedere, astfel încât, per total, acest lucru să ducă la un buget de stat avantajat, care să aibă venituri suplimentare faţă de situaţia din prezent”, a precizat ministrul Vâlcov.
Sursa: AGERPRES