Ministrul Finanţelor: Orice majorare a plafonului de garanţii pentru IMM Invest trebuie aprobată de Comisia Europeană

Economica.net
20 05. 2020
96515708_2961239130638344_5540385529826115584_o_89911000

Reacţia lui Cîţu vine după ce, miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat Ordonanţa de urgenţă privind IMM Invest, modificând actul normativ astfel încât, pentru anul 2020, plafonul total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului a fost mărit de la 15 miliarde de lei la 30 miliarde de lei.

Au votat „pentru” 308 deputaţi, iar doi s-au abţinut.

„Deşi a început de doar câteva săptămâni, programul IMM Invest este un succes confirmat acum şi de toate forţele politice.
PSD a încercat să submineze acest program din prima zi dar în faţa datelor reale a trebuit să se predea. Astăzi, în Parlament, Ciolacu şi gaşca lui au cerut dublarea plafonului de garanţii pentru IMM Invest. Prin decizia de astăzi PSD îmi dă dreptate. Am spus de nenumărate ori că dacă programul este un succes vom majora plafonul de garanţii. Domnule Ciolacu vă felicit că m-aţi ascultat şi aţi luat notiţe. Ştiam că până şi dumneavoastră veţi înţelege că tot ce propun este fantastic. Bineînţeles, PSD face această modificare într-un stil populist şi fară o analiză fundamentată. Voi face eu aceasta analiză. Incompetenţii de la PSD nu ştiu că orice creştere de plafon trebuie aprobată de CE pe baza unei analize foarte bine fundamentate. IMM Invest este o schemă de ajutor de stat şi trebuie aprobată de CE. Vor învăţa după ce vor citi acest mesaj”, a scris pe Facebook ministrul Finanţelor,  scrie Agerpres. 

Peste 57.800 de întreprinderi mici şi mijlocii sunt înscrise în programul IMM Invest, care totalizează circa 726.200 locuri de muncă, până în prezent fiind aprobate de către bănci circa 5.000 de dosare, a declarat marţi Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

IMM Invest este cel mai mare program de susţinere a IMM-urilor din România din ultimii 30 de ani. Principalele avantaje aduse de acesta sunt următoarele: statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda creditelor este subvenţionată integral de stat cel puţin până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată a creditului, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.

Pentru IMM-urile care solicită credite/linii de credit pentru capital de lucru, finanţările pot ajunge până la 5.000.000 lei, garantate până la 80% în cazul întreprinderilor mijlocii şi până la 1 milioan de lei, cu garantare de maxim 90%, în cazul întreprinderilor mici şi micro. Durata finanţării pentru capital de lucru este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni, rata dobânzii fiind Robor la 3 luni +2,5 %/an.

În cazul ambelor tipuri de credite, dobânda, costurile de acordare, monitorizare şi administrare a garanţiilor acordate în numele şi contul statului vor fi suportate de la bugetul de stat, până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitate de prelungire.