Ministrul Finanţelor: Orice zi de întârziere în aprobarea bugetului este contraproductivă. Cred că legea va fi promulgată în câteva zile

Legea bugetului de stat va fi promulgată în câteva zile, deoarece nu există motive reale care să justifice o retrimitere în Parlament, a declarat marţi, la Antena 3, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, care a subliniat că orice zi de întârziere în aprobarea bugetului este contraproductivă.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 19:31
Ministrul Finanţelor: Orice zi de întârziere în aprobarea bugetului este contraproductivă. Cred că legea va fi promulgată în câteva zile

„Orice zi de întârziere în aprobarea acestui buget şi în intrarea lui în vigoare este contraproductivă.(…) Eu am convingerea că legea bugetului va fi promulgată. Va fi promulgată în câteva zile cu siguranţă pentru că nu am identificat motive reale care să justifice o retrimitere în Parlament”, a spus Ştefan.

Ministrul Finanţelor şi premierul Sorin Grindeanu au avut marţi o discuţie la Palatul Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2017. În urma discuţiei, preşedintele a afirmat că bugetul, la o primă analiză, „este unul problematic şi riscant”, deoarece se prevăd venituri care, în opinia sa, sunt supraevaluate, precum şi cheltuieli foarte mari, existând riscul real să se depăşească deficitul de 3%. „În ansamblu trebuie să recunosc că sunt îngrijorat”, a spus Iohannis.

În legătură cu aceste afirmaţii, şeful de la Finanţe a subliniat că, dacă vor fi realizate venituri consistente pe partea de fonduri europene şi dacă nu se se întârzie cu intrarea în vigoare a bugetului şi programul de guvernare va avea suport financiar, atunci veniturile par a fi foarte realiste.

„Domnul preşedinte şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu cifrele din buget, scenariul pe care a fost construit bugetul, proiecţia veniturilor, proiecţia cheltuielilor. A afirmat de altfel şi public că este foarte îngrijorat de această proiecţie. Eu am încercat să spun că un lucru poate fi mare sau mic, depinde cu ce îl compari. Dacă e să comparăm veniturile din proiecţia pe 2017 cu veniturile din bugetul şi execuţia bugetului pe 2016 sigur că par a fi mai mari decât anul trecut, mai ales că pe partea de fonduri europene nu s-au realizat venituri. Noi în acest an suntem decişi şi cred că avem capacitatea administrativă necesară să realizăm venituri consistente pe partea de fonduri europene. Dacă vorbim despre veniturile pe care le va furniza economia românească în bugetul pe 2017, de asemenea, în măsura în care nu se mai întârzie foarte mult intrarea în vigoare a acestui buget şi tot programul nostru de guvernare va avea suport financiar, atunci vor fi şi mai multe venituri produse în economia românească care vor alimenta bugetul. Dacă aceste două lucruri se întâmplă, atunci veniturile noastre par a fi foarte realiste”, a explicat Viorel Ştefan.

El a afirmat, totodată, că veniturile au fost proiectate pe baza unor modele matematice compatibile cu cele europene, iar scenariul de creştere economică pe care s-a mers este însuşit de „tot mai multă lume”.

„Am încercat să sugerăm că suntem şi noi la fel de responsabili în legătură cu modul în care a fost proiectat bugetul şi mai ales cu modul în care intenţionăm să-l executăm, dar avem altă viziune, privim lucrurile dintr-un alt punct de vedere. Noi credem că veniturile, aşa cum au fost ele proiectate, dimensionate, s-au făcut pe modele matematice compatibile cu cele europene. Deci nu am făcut pe hârtie cu creionul altceva decât se face la nivel european, pe metodologie validată la nivel european. Diferenţa constă în faptul că noi am mers pe un scenariu de creştere economică care iată se dovedeşte în ultimele zile că este însuşit de tot mai multă lume. Grupul bancar Goldman Sachs vine şi spune că vom avea o creştere economică de 5%, agenţia de rating Fitch spune că vom avea 4,8%, şi chiar Comisia Europeană a ridicat prognoza, de la 3,9% se duce la 4,4%. Este departe de 5,2%, dar nu foarte departe, având în vedere că în prognoza CE nu s-au luat în vedere stimulii fiscali şi în general nu s-a luat în calcul niciun efect legat de programul nostru de guvernare”, a precizat Viorel Ştefan.

Ministrul Finanţelor a menţionat, de asemenea, că preşedintele nu a cerut date în plus legate de buget şi că, în opinia sa acesta ar avea două raţiuni pentru a refuza să promulge legea: una legată de constituţionalitate şi alta de obiectivitate, însă niciuna validă.

„Preşedintele nu a cerut date în plus. Toate informaţiile sunt incluse în legea care a fost trimisă la promulgare. Există toate informaţiile necesare pentru ca staff-ul tehnic de la Cotroceni, pentru ca şi consilierii în materie de politică economică să se poată pronunţa, să facă acele critici pe care le consideră. Însă, pe de altă parte, eu sunt obligat să observ că preşedintele are două raţiuni din care ar putea să refuze la promulgare. Una de constituţionalitate şi această variantă este exclusă, deoarece nimeni nu a adus în discuţie că în conţinutul legii ar fi vreo prevedere neconstituţională. Deci exclusă această variantă. Iar a doua de oportunitate şi pe partea de oportunitate este o apreciere subiectivă, iar atâta timp cât guvernarea se realizează la Palatul Victoria atunci deciziile de oportunitate ar trebui să fie apanajul Guvernului”, a spus Viorel Ştefan.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, la finalul întâlnirii de la Cotroceni că în zilele următoare, împreună cu echipa sa, va aprofunda analiza bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe acest an.

„Vom avea în vedere şi punctele de vedere prezentate de prim-ministru şi de ministrul Finanţelor”, a adăugat Iohannis, subliniind că în zilele următoare va lua o decizie cu privire la bugetul de stat pe anul 2017.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...