Ministrul Finanţelor: Pe 1 septembrie publicăm, în premieră în România, rapoartele de la Direcţia Generală Mari Contribuabili
‘La ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală n.r) există această Direcţie Generală a Marilor Contribuabili, inclusiv multinaţionale. Am avut asistenţă tehnică acum un an de la FMI (Fondul Monetar internaţional n.r) pe organizarea şi funcţionarea acestei Direcţii şi pe 1 septembrie vom publica, în premieră în România, rapoartele de la Mari Contribuabili’, a explicat ministrul Finanţelor.
În plus, ea a precizat că ANAF lucrează la proceduri pentru a identifica eventualele riscuri fără a ‘şicana’ companiile.
‘ANAF se mută pe zona de control pe bază de estimare a riscului. Practic, nu se mai face niciun control telefonat. Există un algoritm prin care identifică firmele cu risc mare şi controlul se face pe baza acestui principiu’, a adăugat Anca Dragu.
Referitor la formularul 088, de acordare a codului de TVA, ministrul Finanţelor a precizat că acesta a fost foarte mult îmbunătăţit. Pe de altă parte, ea a subliniat că evaziunea în zona de TVA este foarte mare, estimată la 7 – 8 miliarde de euro.
‘Este o sumă uriaşă. Nu pot să imaginez cum este să faci un buget cu aceşti bani incluşi în el. Ca atare, ceva rigoare pe această zonă se impune’, a subliniat Anca Dragu.
Ea a recunoscut, însă, că formularul conţinea, iniţial, ‘diferite lucruri cel puţin ciudate’. ‘Le ceream o mulţime de informaţii pe care noi le aveam, inclusiv certificatul fiscal’, a adăugat ministrul citat.
Anca Dragu a mai precizat, în acest context că, începând cu data de 16 august, ‘nu se mai retrage în mod automat niciun cod de TVA. ‘Dacă este considerată a avea un risc mare, firma este invitată la ANAF pentru discuţii’, a explicat ministrul Finanţelor.