Ministrul Finanţelor: Peste 11.000 de fermieri primesc subvenţii de 33,8 milioane de euro
‘Este un efort comun, atât al specialiştilor Ministerului Finanţelor şi Trezoreriei Bucureşti, cât şi al celor de la Ministerul Agriculturii şi APIA. Suntem decişi să recuperăm orice întârziere şi facem eforturi susţinute în acest sens. Un exemplu clar este şi acesta, când, ieri, în prima şedinţă a noului guvern, s-a adoptat Hotărârea de Guvern nr. 434/30.06.2017, publicată în M.O. nr. 505, privind sprijinul pentru producţia vegetală. În regim de urgenţă, dat fiind termenul extrem de strâns, facem tot ce este necesar ca banii să ajungă la agricultori, cât mai repede posibil, pentru că realmente au nevoie de ei’, susţine Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor.
În contextul noilor măsuri, Ministerul Finanţelor precizează că specialiştii Trezoreriei Bucureşti, cu atribuţii specifice, lucrează intensiv până când şi ultima solicitare, respectiv document de plată, este procesată corespunzător.
Potrivit datelor MFP, într-o singură zi (30 iunie 2017) au fost plătite 33,788 milioane de euro pentru ‘Sprijinul cuplat la vegetal’, aşa cum e definit în normele legale. De asemenea, 11.091 este numărul total de fermieri, beneficiari în drept să încaseze respectiva subvenţie, aferentă lucrărilor la culturile vegetale, în campania 2016.
Întreaga sumă se acordă de la bugetul statului, prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) şi, ulterior, după trimiterea întregii documentaţii la Bruxelles, va fi rambursată din fondurile europene alocate domeniului.
Termenul-limită până la care această ultimă tranşă de peste 33 milioane de euro se putea aloca este 1 iulie 2017.
După plata acestei ultime subvenţii totalul plăţilor efectuate în agricultură în perioada 16 octombrie 2016 – 30 iunie 2017 se ridică la valoarea de 2,624 miliarde de euro. Întreaga sumă a fost achitată de la bugetul statului şi urmează să fie recuperată integral din rambursările fondurilor europene alocate României pentru agricultură.
Totalul de 2,624 miliarde de euro fonduri europene atrase pentru agricultură a plasat România, în premieră, pe primul loc în Europa, în clasamentul utilizării resurselor financiare alocate agriculturii, notează MFP.