„Domnul prim-ministru a spus că îşi doreşte acest obiectiv, ca lucru pe care ni-l dorim cu toţii, dar trebuie să fim de asemenea foarte conştienţi că avem un declin demografic astăzi, care face ca numărul celor care intră ca plătitori în sistem să difere foarte mult de numărul celor care sunt beneficiari astăzi în sistem. Avem 5,4 milioane de beneficiari în sistemul de pensii şi avem plătitori undeva la 3,5 milioane. Practic, cele două cifre spun mare lucru şi acest deziderat, după ce vom trece de pasul acesta pe care îl avem cu partea de sustenabilitate financiară a României poate fi dus la bun sfârşit dacă avem programe naţionale de creare de locuri de muncă, pentru a reechilibra balanţa demografică a României. În caz contrar, se generează deficite foarte mari. Nu aţi vrea să ştiţi cât sunt ele astăzi, la momentul la care discutăm”, a declarat Boloş în cadrul unei conferinţe de presă susţinute, joi, în oraşul Beclean din judeţul Bistriţa-Năsăud.
Ministrul a vorbit şi despre eliminarea scutirilor la sănătate pentru anumite categorii de personal, spunând că s-a ajuns ca 1,2 milioane de angajaţi să nu mai achite contribuţia la sistemul medical şi astfel să se creeze un deficit „enorm”.
„Nu este normal să ai 1,2 milioane de angajaţi care astăzi nu plătesc contribuţia la asigurările sociale de sănătate şi statul român să înregistreze deficite enorme la acest buget – nu vă spun cât este deficitul, că nu vreau să fiu o sperietoare astăzi, dar vă spun problema de principiu, că aceste facilităţi cumulate au dus la aceste efecte”, a afirmat Marcel Boloş.