Ministrul Finanţelor: Vom restructura din temelii structurile de control

Economica.net
30 01. 2013
chitoiu_88728200

„Vom restructura din temelii structurile de control, Garda Financiară, Comisia de Supraveghere şi Control Vamal, Unitatea de Investigaţii. Le-am cerut un raport acum 3-4 zile să îmi spună ce au confiscat, ce au făcut în luna ianuarie, toată Garda Financiară din România, toată structura de Control Vamal din România, toată Anti-frauda. Care credeţi că sunt rezultatele? Au confiscat cantitatea „enormă” de 978 de litri de alcool şi 1,3 milioane de bucăţi de ţigarete. Astea sunt rezultatele, ca să vedeţi eficienţa structurilor de control anti-evaziune. Vom înfiinţa o structură nouă cu oameni competenţi şi integri. Nu putem să reducem evaziunea fiscală şi nu putem să avem un nivel de colectare a veniturilor cu asemenea oameni”, a spus Chiţoiu.

Potrivit acestuia, cei care ocupă funcţii de conducere la nivelul acestor structuri nu au voie să aibă un mandat mai mare de trei ani de zile în acelaşi loc.

„Dacă ne uităm în toată ţara la cei care conduc asemenea structuri îi vedem că sunt de 20 de ani în aceleaşi funcţii, indiferent cine a fost la guvernare. Acesta este motivul principal pentru care nivelul evaziunii fiscale este la nivel atât de mare”, a explicat ministrul Finanţelor Publice.

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au început miercuri dezbaterile asupra proiectului Legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pe anul 2013 în vederea întocmirii rapoartelor, urmând ca pe 5 februarie, la o zi după începerea oficială a primei sesiuni parlamentare ordinare din noua legislatură, cele două acte normative să intre în plenul comun.

Proiectul Legii bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale s-au aflat de luni până miercuri în dezbaterile comisiilor parlamentare permanente pentru a primi avize. Toate bugetele ministerelor şi instituţiilor publice au primit avize favorabile, majoritatea în forma propusă de Guvern.

Proiectul de buget pe anul 2013 este fundamentat pe un Produs Intern Brut de 623,314 miliarde lei, o creştere economică de 1,6%, o inflaţie medie anuală de 4,3%, un curs mediu de 4,5 lei/euro şi un deficit bugetar de 2,1% din PIB, respectiv de 13,394 miliarde de lei.