Potrivit unui comunicat de presă transmis joi Agerpres, formularul electronic de înscriere în cadrul măsurii 1 (microgranturi) va fi activ pe platforma IMMRECOVER (granturi.imm.gov.ro) începând de luni, 12 octombrie 2020, ora 10:00, până vineri, 16 octombrie, ora 20:00, existând posibilitatea prelungirii acestui interval.
Astfel, granturile sunt acordate IMM-urilor de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) în calitate de administrator de schemă, dezvoltarea sistemului IMMRECOVER în parteneriat cu STS fiind de asemenea finanţată tot prin intermediul proiectului POC.
„Probabil unul din cele mai aşteptate semnale de redresare a economiei s-a concretizat astăzi în urma colaborării dintre aparatele tehnice ale celor două ministere, fiind gura de oxigen atât de necesară antreprenorilor. Etapele mai puţin cunoscute publicului au presupus aprobarea mecanismului de finanţare de către Comisia Europeană, în timp ce schema de ajutor de stat pentru IMM-uri a fost aprobată de DG Competitivitate, ceea ce înseamnă un efort de negociere şi de mobilizare care arată că se poate, că România este capabilă să schimbe percepţia prin care fondurile europene sunt greu de accesat. Le urez colegilor din Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri succes în implementarea acestui proiect de 1 miliard euro, o responsabilitate demnă de admirat pentru revigorarea economică a ţării”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Potrivit sursei citate, granturile negociate de Ministerul Fondurilor Europene cu Comisia Europeană sunt de trei tipuri: microgranturi în valoare totală de 100 milioane euro (85 milioane euro fonduri europene şi 15 milioane euro de la bugetul de stat) pentru IMM-urile care nu aveau angajaţi la sfârşitul anului 2019, PFA-uri şi ONG-uri cu activitate economică în anumite domenii; granturi pentru capital de lucru în valoare totală de 350 milioane euro (265 milioane euro fonduri europene, 42,5 milioane euro de la bugetul de stat şi contribuţie beneficiari – 42,5 milioane euro) şi granturi pentru investiţii în valoare totală de 550 milioane euro (415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane de euro – de la bugetul de stat şi 71,74 milioane euro – contribuţia beneficiarilor).
Acordarea granturilor este reglementată de OUG nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operaţional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene.