Ministrul Fondurilor Europene: Săptămâna asta am primit 100 de pagini de feedback de la CE, pe PNRR
Acesta a afirmat joi că în opinia CE suma alocată pentru infrastructura de transport este prea mare, în timp ce, pe partea de irigaţii, opiniile diferă în legătură cu impactul asupra mediului.
„Am declarat chiar de la preluarea mandatului că România este o ţară care propune o alocare excepţional de mare pentru transporturi şi mai ales pentru rutier. Nu există nicio altă ţară care propune la asemenea nivel. Comisia crede că este o alocare prea mare. Noi ne menţinem punctul de vedere că este o alocare necesară, chiar dacă este foarte mare, necesară pentru români, pentru a încheia inelul de autostrăzi, pentru a demara A7 către Moldova şi, posibil, şi A8, legătura între Moldova şi Transilvania. Aici este un moment de negociere. Pe irigaţii, este un element de diferenţă în legătură cu impactul asupra mediului. Este o analiză pe care o facem şi noi şi Comisia Europeană în paralel. Deocamdată avem opinii diferite pe subiectul irigaţii”, a explicat Ghinea la Digi 24.
El a subliniat că, în prima variantă a planului, era o alocare mai mare pentru irigaţii, care a fost redusă tocmai ca urmare a feedback-ului iniţial de la Comisie, iar discuţia pe acest subiect continuă.
Întrebat dacă poate da şi alte exemple de opinii diferite ale Comisiei, ministrul a răspuns că este bine ca negocierile să nu se desfăşoare în spaţiul public.
„Doar săptămâna asta am primit 100 de pagini de feedback. Nu pot da (alte exemple n.r), nu e bine ca negocierile şi analizele să se facă în spaţiul public.(…) discreţia are o valoare a ei în aceste negocieri care sunt totuşi tehnice şi pe principiu de parteneriat. Nu înseamnă că ne certăm, înseamnă că avem negocieri cu Comisia Europeană”, a punctat Ghinea.
Potrivit ministrului de resort, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu a fost trimis oficial la Bruxelles, o decizie în acest sens urmând să fie luată săptămâna viitoare.
„Este un fake news care circulă din păcate, că ar fi respins Comisia PNRR. PNRR-ul României nu a fost trimis la Bruxelles în mod oficial. Sunt discuţii, negocieri tehnice informale, va fi o trimitere oficială. După această trimitere oficială Comisia Europeană are două luni de evaluare, conform regulamentului, şi atunci se va vorbi de acceptare sau modificare sau respingere, Doamne fereşte, a planului României”, a spus Ghinea la Digi 24.