Ministrul Fondurilor Europene solicită Consiliilor Judeţene să selecteze alţi operatori pentru noile gropi de gunoi

Economica.net
26 09. 2016
groapa_de_gunoi_17699200

‘E o problemă pe care o au toate judeţele, cu selectarea unui operator de gestionare a respectivelor situri de deşeuri. Aici a fost şi o problemă de legislaţie. Până s-a adoptat noua legislaţie a achiziţiilor şi legea concesiunilor, dar şi de (…) o neînţelegere. Foarte multe consilii judeţene cred că vor putea să continue cu actualii operatori. Pe scurt: trebuie selectaţi în mod competitiv operatori pentru noile gropi de gunoi. Adică, pur şi simplu, nu se poate continua cu cei vechi’, a declarat, în conferinţă de presă la Oardea, Cistian Ghinea, care a menţionat că sunt întârzieri în derularea proiectelor privind implementarea Sistemelor de management integrat al deşeurilor la nivelul judeţelor.

În Bihor, proiectul ‘Sistemul de management integrat al deşeurilor (SMID)’, are trei componente, aflate la peste 90% stadiu de execuţie: construirea a şapte staţii de transfer şi de sortare în judeţ, alături de staţia de tratare mecano-biologică de la Oradea, închiderea celor opt depozite de deşeuri existente care nu mai funcţionează, partea de colectare, selectare operatori şi conştientizarea populaţiei.

În prezent, la staţia de tratare mecano-biologică din Oradea, recepţionată în august, se efectuează probele la cald (pentru a testa modul de funcţionare a biocelulelor). Sistemul de management ar putea fi operaţional, în toate componentele sale, începând din luna octombrie a anului în curs.