Ministrul francez de Finanţe: Întărirea alianţei dintre Renault şi Nissan este esenţială
Vorbind după reuniunea miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente), care a avut loc la Fukuoka, în Japonia, Le Maire a explicat că reducerile de costuri de care au beneficiat Renault şi Nissan le-ar putea ajuta să devină lideri în tehnologiile secolului XXI.
Renault şi Nissan au un parteneriat din anul 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez. Alianţa Renault-Nissan a fost extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi.
„Uitându-mă la ultimii 20 de ani, văd că această calitate a Renault a fost consolidată de parteneriatul său cu Nissan. Prin urmare, este esenţial nu numai să prezervăm ci şi să întărim această alianţă. Aceasta a fost întotdeauna strategia statului francez şi rămâne strategia statului în calitate de acţionar”, le-a declarat jurnaliştilor ministrul francez de Finanţe.
Acesta afirmase sâmbătă, într-un interviu acordat AFP, că Franţa este pregătită să-şi reducă participaţia de 15% deţinută la Renault pentru a consolida parteneriatul dintre producătorul auto francez şi Nissan.
Comentariile sale vin la câteva zile după ce producătorul auto italo-american Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a propus o fuziune de peste 35 de miliarde de euro cu Renault, dar a retras apoi oferta, acuzând condiţiile politice din Franţa pentru renunţarea la crearea celui de-al treilea lider global în industria auto, după Volkswagen şi Toyota.
Surse apropiate de Consiliul de Administraţie al Renault au declarat pentru Reuters că Fiat a decis să retragă oferta după ce Franţa a încercat să întârzie decizia privind tranzacţia, pentru a încerca să obţină sprijinul Nissan, partenerul de alianţă al Renault. Oficialii guvernamentali francezi ar fi făcut presiuni pentru ca Nissan să sprijine fuziunea, dar şefii companiei nipone au spus că se abţin, adaugă sursele.
Întrebat de jurnalişti dacă la întâlnirea de luni cu oficialii niponi va discuta problema participaţiei deţinute de statul francez la Renault, Le Maire nu a răspuns direct.
„Este un plan pe termen lung. În prezent cred că este înţelept să ne ţinem de obiectivele pe termen scurt şi mediu”, a declarat ministrul francez de Finanţe, reafirmând importanţa întăririi alianţei dintre cei doi producători auto.
Vizita lui Le Maire în Japonia vine într-o perioadă de relaţii tensionate între Renault şi Nissan, după arestarea fostului arhitect al alianţei, Carlos Ghosn, în noiembrie 2018.
Luni, ministrul francez de Finanţe se va întâlni la Tokyo cu importanţi oameni de afaceri şi oficiali guvernamentali niponi, inclusiv cu omologul său, Taro Aso. Întrebat de jurnalişti, Le Maire a declarat că nu intenţionează să se întâlnească cu directorul general al Nissan, Hiroto Saikawa, în timpul vizitei sale în Japonia. Recent, conducerea Nissan a respins propunerea de fuziune din partea Renault.
De asemenea, Le Maire a reafirmat poziţia Guvernului francez de a proteja locurile de muncă pe plan intern şi a apreciat că întărirea alianţei Renault-Nissan va contribui la acest obiectiv. Cel mai bun mod de a consolida parteneriatul ar trebui să fie decis de conducerile celor doi producători auto, a sugerat oficialul francez.
Analiştii consideră că este o perioadă dificilă pentru Renault – Nissan – Mitsubishi, în condiţiile în care, pe cele mai mari pieţe auto globale – China, SUA şi Europa, cererea pentru maşini este în scădere. Aceştia avertizează că alianţa este esenţială în cazul în care companiile vor să rămână competitive într-o industrie în care mărimea reprezintă un avantaj crucial.
În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.