Ministrul german al Mediului propune renunțarea la utilizarea biocombustibililor de origine vegetală

18 01. 2023
agricultura 584895756573

Ministrul federal al mediului din Germania, Steffi Lemke, a declarat marți că va introduce în curând propuneri  cabinetului pentru ca Germania să renunțe la utilizarea biocombustibililor pe bază de culturi agricole, informează Reuters și Agricensus. Scopul măsurii, spune ministru, este reducerea gazelor cu efect de seră.

„Biocombustibilii înseamnă consum de terenuri și pierderea diversității biologice”, a declarat Lemke într-un discurs postat marți pe site-ul ministerului mediului.

„Pentru a înlocui doar aproximativ 4% din utilizarea combustibililor fosili în transportul rutier german, este necesar un procent de 20% din suprafața agricolă germană. Acest lucru nu este orientat spre viitor”, mai spune ministrul.

Declarația ministrului, care este membru al Partidului Verzilor din coaliția tripartită de centru-stânga a țării, vine cu o săptămână înaintea unei conferințe importante ce va avea loc la Berlin, unde se vor întâlni producători și factorii de decizie.

Citește și

„Aș dori să creștem utilizarea biocombustibililor reali din deșeuri, din reziduuri, din ulei de gătit. Aici avem încă potențial și oportunități pentru a ne asigura că poate fi respectată cota de gaze cu efect de seră în transporturi. De aceea, vom introduce în cabinetul de miniștri, cât mai curând posibil, temeiul juridic pentru eliminarea treptată a agrocombustibililor din culturi alimentare și furajere”, a declarat Lemke la o conferință agricolă organizată de ministerul său, cunoscut în Germania sub inițialele BMUV.

De la începutul acestui an, Germania a interzis deja uleiul de palmier în biodiesel, o decizie care fusese luată în 2021 de guvernul anterior.

Lemke a mai spus că scumpirea produselor comestibile precum grâul, porumbul și uleiul de viță-de-vie, care a fost agravată de războiul din Ucraina, este exacerbată de factori de mediu precum vremea extremă și poluarea, un alt motiv pentru care Germania are nevoie de o regândire majoră a politicilor sale în domeniul agriculturii și al biocombustibililor.

„Punctele slabe ale sistemului agricol și alimentar au devenit mai evidente ca niciodată – în special în cazul secetelor toride. Cele trei crize ecologice globale majore: criza climatică, dispariția speciilor, criza poluării pun acum în pericol bazele agriculturii și ale alimentației noastre”, a continuat Lemke în discursul său.

În al doilea trimestru al anului trecut, Lemke și miniștrii agriculturii și afacerilor externe au evocat perspectiva ca Germania să introducă un plafon strict pentru utilizarea biocombustibililor pe bază de culturi, ca urmare a inflației din sectorul alimentar, agravată de invazia Rusiei în Ucraina și de blocarea transporturilor de cereale din porturile de la Marea Neagră.

Deși această blocadă a fost în cele din urmă ridicată în toamnă, în urma unui acord negociat de ONU și Turcia, temerile privind securitatea alimentară globală au persistat.