Ministrul german de Externe cere Israelului să blocheze extinderea coloniilor evreiești în Cisiordania

Ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut vineri Israelului, în cursul unor discuţii la Tel Aviv, să blocheze proiectele de colonii în Cisiordania, transmite agenția de presă DPA, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 06 sept. 2024, 17:02
Ministrul german de Externe cere Israelului să blocheze extinderea coloniilor evreiești în Cisiordania

Şefa diplomaţiei germane se află într-un turneu în Orientul Mijlociu, în cadrul căruia a făcut deja vizite în Arabia Saudită şi Iordania, pentru a promova eforturile în vederea unui armistiţiu între Israel şi Hamas şi a unui acord de eliberare a ostaticilor deţinuţi de islamiştii palestinieni în Fâşia Gaza. Ea încearcă totodată să asigure creşterea volumului de ajutoare umanitare pentru populaţia din teritoriul respectiv, afectat grav de război.

Baerbock a insistat ca Guvernul israelian să pună capăt colonizării evreieşti. După o întrevedere cu omologul ei israelian, Israel Katz, ea a afirmat că construcţia de colonii încalcă flagrant legislaţia internaţională. „După părerea mea, Guvernul israelian ar putea de asemenea să recâştige încrederea internaţională pierdută, oprind proiectele de colonizare în curs, ca un prim pas”, a susţinut ea.

Reprezentanta Berlinului a cerut de asemenea Guvernului Israelului să ia „măsuri mai puternice şi mai vizibile împotriva actelor de violenţă comise de coloniştii radicali”; ea a apreciat că acesta ar fi „un pas important către reducerea tensiunilor în Cisiordania”.

Cu o zi înainte, în Iordania, Baerbock declarase că Israelul este o „putere de ocupaţie” în Cisiordania şi are prin urmare obligaţia, conform Convenţiei de la Geneva, „să menţină legea şi ordinea, nu să le pericliteze”. „Asta include explicit protecţia populaţiei împotriva atacurilor coloniştilor violenţi, radicali”, a explicat ea.

În urmă cu două luni, Israelul a aprobat construcţia a peste 5.000 de unităţi locative în mai multe colonii evreieşti din Cisiordania şi a decis să legalizeze mai multe avanposturi ale coloniştilor. Coloniile improvizate respective, ilegale şi conform legislaţiei israeliene, sunt uneori legalizate retroactiv, menţionează DPA.

Baerbock s-a întâlnit vineri şi cu ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, cu care a discutat despre tratativele de mediere a unui armistiţiu în Gaza şi de eliberare a celor 101 ostatici aflaţi încă în mâinile Hamas.

Ea urma să ajungă ulterior şi în Cisiordania ocupată pentru a se întâlni cu premierul Autorităţii Palestiniene, Mohammed Mustafa, la Ramallah. În opinia ei, exprimată anterior, Autoritatea ar putea juca un rol important şi în administraţia post-conflict din Gaza.

Săptămâna aceasta, după 11 luni de conflict între Israel şi Hamas, preşedintele american Joe Biden a apreciat că o încetare a focului este încă posibilă. Premierul israelian Benjamin Netanyahu insistă însă ca forţele armate ale ţării sale să rămână într-o zonă-tampon din Gaza, de-a lungul frontierei cu Egiptul, poziţie care, potrivit DPA, s-a dovedit cel mai recent obstacol în calea unui acord.

Te-ar mai putea interesa și
Concurența analizează tranzacția de 700 mil. euro prin care PPC a cumpărat toatre regenerabilele deținute de Macquarie în România
Concurența analizează tranzacția de 700 mil. euro prin care PPC a cumpărat toatre regenerabilele deținute de Macquarie ...
Consiliul Concurenţei analizează tranzacția prin care Public Power Corporation SA intenționează să preia companiile Felix Renewable Holdings SRL, Tomis Team SA, Ovidiu Development SA, MW Team......
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară – analiză
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară – analiză
Românii şi-au petrecut vacanţele de vară din acest an în principal în ţările mediteraneene, cu Grecia, Spania şi ...
Companiile au redus cu circa 20% bugetele pentru servicii IT, în ultimii doi ani – analiză
Companiile au redus cu circa 20% bugetele pentru servicii IT, în ultimii doi ani – analiză
Bugetele alocate pentru servicii IT sunt cu aproximativ 20% sub nivelul înregistrat în urmă cu doi ani, iar programatorii ...
Cât va fi cursul BNR, în următoarele 12 luni, de câte ori va mai coborî dobânda-cheie până la sfârșitul anului şi ce se întâmplă cu inflaţia şi deficitul bugetar – sondaj CFA România
Cât va fi cursul BNR, în următoarele 12 luni, de câte ori va mai coborî dobânda-cheie până la sfârșitul anului ...
Curs BNR - Sondaj CFA România. Leul se va deprecia în faţa euro, în următoarele 12 luni, cred 89% dintre participanții ...