Anul trecut, economia germană a înregistrat cele mai slabe performanţe dintre principalele economii ale zonei euro, afectată de costurile mari la energie, comenzile globale reduse şi nivelul record al dobânzilor.
Anul acesta se anunţă şi el unul dificil pentru cea mai mare economie a Europei.
În cel mai recent raport World Economic Outlook, Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit, cu 0,3 puncte procentuale, estimările privind avansul economiei germane în 2024 şi 2025, mizând pe o creştere de doar 0,2% în acest an şi un avans de 1,3% anul viitor. Ambele estimări sunt sub cele privitoare la evoluţia zonei euro, care, potrivit FMI, ar urma să înregistreze un avans de 0,8% în 2024 şi unul de 1,5% în 2025, ceea ce arată că Germania a devenit codaşa zonei euro, după ce anul trecut a fost singura mare economie care a suferit o contracţie a PIB.
Lindner a spus că slăbiciunile economiei germane creează consecinţe atât pentru securitate cât şi pentru evoluţiile geopolitice.
„Avem nevoie de o relansare economică pentru că, în cele din urmă, soliditatea economică este şi un factor geopolitic”, a spus Lindner la conferinţa partidului pe care îl conduce, referindu-se la războiul declanşat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. „Scopul lui Putin este acela de a exercita putere asupra noastră, nu trebuie niciodată să permitem să se întâmple asta”, a subliniat Lindner, adăugând însă că pentru a dispune de mijloacele necesare împotriva lui Putin este nevoie de creştere economică.