Taxa, care a fost redusă cu 3,9% în 2020 pentru a ajuta economia să-şi revină în urma pandemiei, este colectată conform Legii energiei regenerabile (EEG) şi plătită producătorilor de turbine eoliene şi instalaţii pentru energia solară. Taxa EEG reprezintă o cincime din factura de energie a unui consumator, scrie Agerpres.
Coaliţia aflată la putere în Germania intenţiona să elimine suprataxa percepută pe facturile consumatorilor de electricitate de la 1 ianuarie 2023, dar probabil cancelarul Olaf Scholz va trebui să acţioneze mai devreme, ţinând cont de creşterea costurilor la energie.
În decembrie 2021, preţurile la energie în Germania erau cu 69% mai mari faţă de decembrie 2020. Escaladarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia va majora şi mai mult preţurile, avertizează analiştii. Preţul gazelor naturale a reînceput să crească în 2022, după ce pe parcursul lui 2021 s-a triplat. Escaladarea costurilor la energie a afectat în mod deosebit gospodăriile, în condiţiile în care facturile au explodat, dar şi numeroase sectoare industriale, care au fost nevoite să reducă producţia.
„Dacă coaliţia va fi de acord, vom face reglementarea viabilă din punct de vedere financiar şi vom elimina suprataxa la mijlocul anului. Ar fi echivalentul uşurării cu câteva miliarde a poverii asupra familiilor, pensionarilor şi persoanelor care primesc ajutoare sociale, precum şi asupra IMM-urilor şi meşteşugari”, a declarat Lindner într-un interviu acordat revistei Der Spiegel.
De la 1 ianuarie 2022, Germania a redus cu 43% suprataxa pe energie percepută consumatorilor pentru sprijinirea energiei regenerabile, pentru a ajuta gospodăriile să facă faţă creşterii preţurilor la energie, dar încă costă gospodăriile în medie 222 euro anul acesta.