Ministrul german de Interne: Voi cere restricţionarea revenirii în Germania a cetăţenilor UE trimişi

Economica.net
04 03. 2013
steag_germania_39664800

„Dreptul la liberă circulaţie înseamnă că orice cetăţean al UE se poate stabili în orice ţară membră, dacă lucrează sau studiază acolo. Orice cetăţean UE care îndeplineşte aceste condiţii, este binevenit la noi. Însă cine vine doar ca să încaseze beneficiile sociale şi abuzează de dreptul la libera circulaţie, trebuie împiedicat de la aceasta cu eficienţă”, a afirmat ministrul federal.

Membru al CSU, ramura bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, Friedrich a fost întrebat de Spiegel despre plângerile primarilor din unele oraşe germane privind înmulţirea „imigraţiei sărăciei” după ianuarie 2014, momentul ridicării restricţiilor de muncă pentru români şi bulgari.

Ministrul german a arătat că vrea să înăsprească sancţiunile pentru cei care încearcă să fraudeze sistemul german de beneficii sociale, care sunt, potrivit acestuia, cele mai mari din UE, iar pentru îndeplinirea acestei măsuri va face lobby la Bruxelles.

„Comisia Europeană trebuie să se asigure de faptul că România şi Bulgaria chiar folosesc pentru oameni mijloacele care le-au fost puse la dispoziţie. Dincolo de asta, vreau să înăspresc sancţiunile pentru încercarea de fraudă socială. Aceasta s-ar putea concretiza prin restricţionarea dreptului de revenire pentru aceia pe care care i-am trimis înapoi. Voi face lobby la Bruxelles pentru această măsură. Nu se poate ca la un moment dat oamenii din toată Europa să se pună la drum cu motto-ul: «în Germania sunt cele mai mari asigurări sociale»”, afirmă Friedrich.

La atenţionarea jurnalistului de la Spiegel că din partea Comisiei va primi puţin entuziasm cu privire la această măsură, având în vedere garantarea de Tratatele UE a dreptului de liberă circulaţie, Friedrich a răspuns că nu mai este de acceptat atitudinea de la Bruxelles că „mai închidem un ochi, important este că UE creşte în continuare”.

„Comisia Europeană va trebui să înveţe să dea mai multă atenţie punctelor de vedere şi sensibilităţilor oamenilor care fac parte din statele membre. Atitudinea că «de data asta mai închidem un ochi, important este că UE creşte în continuare» nu mai este acceptabilă pentru aceia care trebuie sa răspundă în faţa cetăţenilor lor”, a mai spus Friedrich.

Spiegel arată şi că „atitudinea lipsită de compromis a Ministrului de Afaceri Interne Hans Peter Friedrich cu privire la adererarea Bulgariei şi României (la Schengen – n.r.) este susţinută de germani: conform unui sondaj de opinie două treimi din cetăţenii germani vor limitarea imigraţiei din ţările UE”, iar „oraşe şi comune se plâng deja de supraaglomerare prin prea mulţi imigranţi”.

Publicaţia germană arată că în centrul acestor discuţii ar fi în special imigranţi de etnie romă.

Aceasta mai arată că şi Preşedintele Institutului de Informare şi Cercetare pentru Cercetare Economică Hans Werner Sinn solicită limitări mai dure ale imigraţiei printr-un amendament la politica UE privind dreptul la liberă circulaţie.

El argumentează că beneficiile sociale din Germania sunt „undeva cam de două până la trei ori mai mari decât salariul mediu din România sau Bulgaria”, iar migraţia dezvoltată datorită acestei realităţi duce la „o erodare inevitabilă a statului social” din Germania.

Spiegel publică şi punctul de vedere al cercetătorului în emigraţie Klaus Bade, care critică poziţiile ministrului Friedrich, susţinând că „acestea instigă neglijent populaţia la o defensivă împotriva imigrării, care însă nu poate fi interzisă”.

Potrivit lui Klaus Bade, Friedrich nu ţine cont că, în perioada 2007 – 2010, un procent de 80% din imigranţii bulgari şi români veniţi în Germania şi-au găsit de muncă pe piaţa germană şi plătesc asigurările sociale.

Şi în Marea Britanie mai mulţi oficiali de nivel înalt, printre care premierul David Cameron şi ministrul de Externe, William Hague, au vorbit în ultimele zile despre blocarea accesului imigranţilor la beneficiile sociale, în contextul dezbaterii despre obligativitea la nivel european a ridicării tuturor restricţiilor de muncă de la 1 ianuarie 2014 pentru români şi bulgari.