Ministrul italian al Industriei, atenționare pentru oficialii Fiat chiar la aniversarea de 125 de ani a mărcii

13 07. 2024
stellantis fiat -indiana-EV-plant-digital-transformation--scaled

Urso, vorbind la un eveniment la Torino cu ocazia celebrării a 125 de ani de la înfiinţarea mărcii Fiat, a declarat: „nu ne resemnăm să vedem Torino (n.n. – orașul în care se află sediul central Fiat) transformat într-un muzeu”.

La fabrica Mirafiori din Torino, care asamblează modelul electric Fiat 500, producţia a scăzut cu 63% în primul semestru din 2024, şi va fi din nou oprită în perioada 15 iulie – 25 august, au anunţat două sindicate locale.

Urso este îngrijorat de păstrarea locurilor de muncă, după ce producţia de maşini a Stellantis în Italia a scăzut cu 36% în primele şase luni din acest an. El avertizase săptămâna aceasta că ar putea redirecţiona în 2025 subvenţiile pentru vehiculele electrice (EV) dacă Stellantis nu majorează producţia pe plan local.

Grande Panda, primul din seria care are la bază stilul pătrăţos al modelului Panda din anii ’80, va avea atât versiuni electrice cât şi hibride. Maşina va avea o lungime de aproape patru metri, va fi proiectată pentru cinci pasageri iar versiunea EV va costa sub 25.000 euro (27.200 dolari).

În octombrie vor putea fi lansate comenzile pentru modelul electric Grande Panda, iar clienţii îl vor putea obţine la începutul anului viitor, a afirmat directorul general al mărcii Fiat, Olivier Francois. La scurt timp după lansarea versiuni electrice va fi disponibilă şi cea hibridă. Noul Grande Panda va concura cu Dacia Spring, care este asamblat în China.

Elementul esenţial îl reprezintă preţul Grande Panda, în condiţiile în care Stellantis caută să facă faţă modelelor low-cost din China.

Producătorii auto, de la Ford la Volkswagen şi Renault, dezvoltă vehicule electrice mai accesibile, pentru a-i atrage pe consumatori, afectaţi de dobânzile ridicate. Şi firmele din China îşi majorează exporturile. Gigantul BYD Co intenţionează să aducă anul viitor în Europa modelul Seagull, care se vinde pentru mai puţin de 10.000 dolari în China.

Este mult mai ieftin să produci maşini în Serbia decât în Italia. Directorul financiar Natalie Knight avertiza în aprilie că încetinirea cererii în Europa va continua să afecteze marjele de profit, înainte de o îmbunătăţire spre finalul acestui an.

Din cauza divergenţelor cu autorităţile de la Roma, Stellantis a redenumit noul model Alfa Romeo produs în Polonia, şi a eliminat abţibildul cu culorile drapelului italian de pe maşinile Fiat Topolino fabricate în Maroc.

Anul acesta, acţiunile Stellantis au scăzut cu 12%.

Stellantis, al patrulea producător auto mondial, a fost înfiinţat în 2021, în urma fuziunii dintre grupul francez PSA şi cel italiano-american Fiat Chrysler, şi regrupează sub aceeaşi umbrelă mărci precum Fiat, PSA, Chrysler, Jeep, Citroen şi Alfa Romeo.

Citește și:
– Fiat a prezentat versiunea electrică a Grande Panda. Vor urma variante termice și hibride