Ministrul italian al Industriei: în următoarele zile ar putea apărea informaţii privind un posibil nou partener al Alitalia

Economica.net
21 05. 2019
avion_alitalia_53078700

Într-un comentariu adresat direct familiei Benetton, care controlează Atlantia SpA, cea mai mare companie de infrastructură din lume, Di Maio a afirmat că nu poate exista un compromis între intervenţia pentru sprijinirea salvării Alitalia şi minimalizarea efectelor negative ale prăbuşirii unui viaduct pe autostrada A10, în regiunea oraşului italian Genova, care a provocat decesul al 38 de persoane.

Autostrade per l’Italia, subsidiară a Atlantia, gestiona tronsonul de autostradă care s-a prăbuşit în august la Genova.

„Sfătuiesc familia Benetton să nu provoace Executivul! Nimeni nu trebuie să se gândească la faptul că poate investi în Alitalia pentru a cumpăra tăcerea Guvernului”, a declarat Di Maio, la un forum organizat de agenţia italiană de presă Ansa.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat, pentru Reuters, că Executivul vrea să-şi repare relaţiile cu familia Benetton şi cu Atlantia în schimbul ajutorului pe care urmează să îl acorde Atlantia pentru salvarea Alitalia.

Duminică, Luciano Benetton, într-un interviu acordat publicaţiei La Repubblica, a declarat că firmei Atlantia nu i s-a propus să investească în Alitalia.

„Nu a fost nicio întâlnire, nicio propunere, nimic”, a afirmat Luciano Benetton.

Marţi, Alitalia a anulat 300 de zboruri din şi către Italia, din cauza grevei de 24 de ore din sectorul transporturilor aeriene.

Autorităţile de la Roma sunt în căutarea unui cumpărător pentru compania aerian italiană care trece din nou printr-o perioadă dificilă.

Odată un jucător important în industria transportului aerian european, în ultimii ani Alitalia a avut de suferit de pe urma competiţiei trenurilor de mare viteză şi a transportatorilor low-cost, care au diminuat cota de piaţă şi profiturile sale. În 2017, Alitalia a fost plasată sub administrare specială după ce salariaţii au respins un plan de restructurare ce viza reducerea efectivelor şi salariilor.

În ultimele luni Ferrovie dello Stato (FS), societatea de căi ferate deţinută de statul italian, a încercat să pună la punct un plan de salvare pentru Alitalia şi a purtat discuţii în acest sens cu diverşi operatori aerieni. Însă, sursele citate de Reuters susţin că părţile nu au putut cădea de acord cum să structureze tranzacţia, astfel că, în lipsa unui partener industrial, Alitalia ar putea să se confrunte cu un viitor incert, deoarece nici Ferrovie dello Stato (FS) şi nici statul italian nu au competenţele necesare pentru a gestiona o companie aeriană.