Țările europene au început să-și deschidă prudent granițele în condițiile în care s-a diminuat extinderea pandemiei pe continent. Italia a decis să permită intrarea turiștilor străini în țară începând cu data de 15 iunie.
Cu toate acestea, mai multe state mebre ale Uniunii Europene doresc să restricționeze accesul cetățenilor din țările care au fost cel mai puternic lovite de pandemia de coronavirus. Grecia, de exempli, a anunțat vineri că-și deschide frontierele pentru cetățenii din 29 de țări, dar nu și pentru britanici, italieni și spanioli.
“Nu acceptăm liste negre”, a scirs Di Maio pe Facebook, anunțând că va discuta această problema în întâlnirile bilaterale pe care le va avea la Roma și în străinătate, pentru a susține cauza țării ale.
“Dacă cineva își închipuie că poate să ne trateze că pe o colonie de leproși, trebuie să știe că nu vom permite așa ceva”, a mai scris Di Maio.
Italia, cu peste 33.200 de morți de la începerea pandemiei în Peninsulă pe 21 februarie, se află pe locul trei în lume în privința deceselor cauzate de noul coronavirus, după Statele Unite și Marea Britanie. În privința îmbolnăvirilor, Italia se situează pe locul șase pe plan mondial, cu 232.248 de îmbolnăviri. Numărul noi cazuri și al deceselor au scăzut puternic în ultima lună, datorită restricțiilor foarte dure de circulație impuse în țară, acestea fiind printre cele mai severe de pe continent.
Guvernul a confirmat vineri că dorește să-și continue planul de a ridica restriciile dintre regiuni pe dată de 3 iunie, dacă se menține actuală curbă descendentă a cazurilor de îmbolnăvire.
“Noi am acționat întotdeauna responsabil și transparent și vom continuă să ne purtăm la fel. Din acest motiv, vrem să fim tratați cu respect”, a mai spus Di Maio.