‘Euro este acum cea mai puternică monedă din lume faţă de dolar, yuan, lira sterlină, francul elveţian. Această evoluţie reflectă percepţia politicii monetare în Europa faţă de ceea ce fac alte state acum şi în viitorul apropiat. Înţeleg că pieţele vor să vadă unele acţiuni concrete la un anumit moment şi poate înainte de sfârşitul anului’, a afirmat Fabrizio Saccomanni.
Euro s-a apreciat cu peste 5% faţă de dolar în ultimele patru luni, sporind temerile că această evoluţie ar putea afecta redresarea zonei euro. Aprecierea euro este stimulată de deprecierea dolarului, în condiţiile în care pieţele financiare nu se aşteaptă ca Rezerva Federală americană să-şi reducă programul de achiziţii de obligaţiuni în următoarele luni.
Saccomanni, fost director general al Băncii Italiei, a explicat că asigurările oferite de BCE privind menţinerea ratelor scăzute ale dobânzilor până când economia se redresează ‘nu par să funcţioneze aşa de bine cum s-a sperat’.
Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat luna trecută că nu există niciun motiv pentru ca Banca Central Europeană să intervină în vederea slăbirii cursului de schimb al monedei euro, care afectează unele economii din zona euro.
O monedă euro puternică, în creştere cu peste 8% în raport cu dolarul în ultimele trei luni, complică sarcina BCE, iar membrii consiliului guvernatorilor au păreri împărţite cu privire la modul în care ar trebui să reacţioneze.
‘Sigur că nu suntem fericiţi de această apreciere şi sunt conştient că întărirea euro are un impact negativ în special asupra economiilor mai slabe şi ar putea exacerba decalajul economic, însă nu văd niciun instrument pe care am putea să îl utilizăm împotrivă şi, de asemenea, nu cred că problema a atins o asemenea gravitate încât să implice un răspuns. Va trebui deci să ne acomodăm cu această situaţie’, a spus Nowotny, care este şi guvernator al Băncii Naţionale a Austriei.
La şedinţa de politică monetară de joi, preşedintele BCE, Mario Draghi, este aşteptat să semnaleze disponibilitatea unei noi relaxări a politicii monetare, după ce în octombrie rata inflaţiei în zona euro a scăzut la 0,7%, cel mai redus nivel din ultimii patru ani.
Inflaţia în zona euro este în continuare sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană, care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.
Analiştii nu se aşteaptă la o modificare a dobânzii de 0,5% la reuniunea de joi a Comitetul de politică monetară al BCE, pe fondul semnalelor că economia zonei euro îşi revine.
În august, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că dobânzile vor rămâne la un nivel scăzut pentru o perioadă prelungită de timp.