Ministrul Justiţiei: Nu e oportună declanşarea mecanismului de revocare a procurorului general, respectiv a procurorului şef al DNA

Economica.net
29 03. 2017
gethumb_75292300

UPDATE 19:55 Toader: Considerăm oportună necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în conferinţa de presă în care a anunţat concluziile evaluării procurorului general şi a procurorului şef al DNA, că este oportună „instituiriea unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ”, iar această autoritate trebuie exercitată de ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în activitatea procurorului de a da soluţii

„Ceea ce considerăm oportun în spiritul exigenţelor statului de drept este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii pe care o desfăşoară procurorii de la DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Înalta Curte, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiţiei şi, repet, o voi exercita, fără ingerinţe în independenţa procurorului de a da soluţii pentru identificarea modului în care, pe viitor, procurorii înţeleg să respecte limitele de competenţă, să evite transformarea acţiunilor de prevenire, de combatare a fenomenului infracţional în acţiuni de natură să pună în pericol democraţia, să afecteze drepturile şi libertăţile fundamentale. Această autoritate se va exercita, această monitorizare se va exercita, repet, fără ştirbirea independenţei procurorilor şi ca un mecanism care să dea eficienţă, consistenţă, prevederilor articolului 132, alineatul 1 din Constituţie, de exercitare a autorităţii ministrului Justiţiei asupra procurorilor, în acord aşadar cu articolul 132 din Constituţie şi în acord cu articolul 69 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară”, a spus Tudorel Toader.

El a susţinut că sistemul judiciar are multe probleme de remediat, existând „o practică încă neunitară, de natură să încalce egalitatea în faţa legii”.

Ministrul Justiţiei a mai spus că „DNA nu poate funcţiona decât în acord cu rigorile statului de drept, iar derapajele instituţionale nu pot fi justificate prin invocarea dezideratului combaterii corupţiei”.

„E nefiresc ca o parte judecată să primească o anumită soluţie la Constanţa şi altă soluşie la Oradea  Avem probleme cu privire la inflaţia legislativă  Avem legi atât de modificate şi complicate încât uneori şi nouă ne e greu, trebuie să lecturăm că să vedem voinţa legiuitoriului dacă e cea de la început  Niciodată legiuitorul nu a dat o lege de interpretare prin care să arate voinţa originară, nu cea de azi. (…) Informările punctuale realizate relevă derapaje instituţionale în sensul unor acţiuni cel puţin exagerate din partea DNA, derapaje care au produs reacţii negative în media şi la opinia publică. Veţi spune că şi societatea e divizată. Cert e că societatea a trăit această emoţie colectivă, a avut această preocupare faţă de procedura de legiferare şi de respectare a principiilor statului de drept  Din perspectiva derapajelor, DNA nu poate funcţiona decât în acord cu rigorile statului de drept. Derapajele instituţionale nu pot fi justificate prin invocarea dezideratului combaterii corupţiei, pentru că nu avem o ierarhie a valorilor, pentru că în numele apărării unei valori nu îţi e permis să încalci o altă valoare  Constituţia spune că ingerinţa în viaţa privată trebuie să fie proporţională cu scopul urmărit, nu care cumva în numele unui obiectiv generos să încalci alte valori cel puţin egal protejate”, a mai spus Tudorel Toader, în conferinţa de presă în care a prezentat concluziile evaluării procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Conferinţa de presă în care ministrul Justiţiei a prezentat raportul de evaluare a procurorului general al României şi a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a durat 45 de minute, Toader anunţând, la finalul acesteia, că în acest moment nu este oportună revocarea procurorului general şi a şefei DNA.

UPDATE 19:00 Ministrul Justiţiei: În acest moment nu este oportună revocarea procurorului general, Augustin Lazăr, şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că în acest moment nu este oportună revocarea procurorului general, Augustin Lazăr, şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

„Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, legalitate şi oportunitate am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general şi a şefei DNA”, a spus Tudorel Toader.

Conferinţa de presă în care ministrul Justiţiei a prezentat raportul de evaluare a procurorului general al României şi a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a durat 45 de minute.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, în conferinţa de presă, că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost făcută de el fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare. El a precizat că raportul de evaluare are 19 pagini

„Această evaluare a procurorului general al României şi a procurorului sef al DNA a survenit în contextul în care Guvernul a adoptat OUG 13/2017, iar DNA a procedat la anchetarea circumstanţelor adoptării respectivei ordonanţe”, a spus ministrul, potrivit News.ro.

El a precizat că a solicitat informări de la Parchetul General şi de la DNA, pe care le-a primit complete şi la timp şi, de asemenea, a avut întâlniri punctuale cu şefii celor două instituţii.

„Am văzut că s-au facut speculaţii cu privire la momentul în care au venit cei doi procurori-şefi, vă asigur că am realizat această evaluare în deplina concordanţă cu legea şi fiecare dintre cei doi au venit în mai puţin de 10 – 15 minute din momentul în care i-am invitat”, a afirmat ministrul Justiţiei, susţinând că suprapunerea cu vizita ambasadorului SUA a fost o „pură coincidenţă”.

Tudorel Toader a mai spus că evaluarea a fost făcută de el fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare.

„Am realizat evaluarea fără nicio presiune, fără nicio ingerinţă, fără nicio sugestie de la absolut nimeni străin de Ministerul Justiţiei. Nu am verificat soluţii din dosare, nici nu ar fi fost posibil. Procurorul are autoritatea să decidă în legătură cu soartă unei anchete, se supune administrativ procurorului şef ierarhic superior, dar toţi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei, despre care din păcate în ultima perioadă nu s-a vorbit. Un lucru trebuie să fie foarte limpede – justiţia în România se înfăptuieşte de judecător, independenţa e garantată de CSM, iar autoritatea e exercitată de ministrului Justiţiei”, a adăugat ministrul Justiţiei.

La ora transmiterii acestei ştiri, conferinţa de presă a ministrului Justiţiei este încă în desfăşurare.

Anunţul a fost precedat de o întâlnire avută cu premierul Sorin Grindeanu, la sediul Guvernului.

Ministrul prezintă concluziile evaluării Ministerului Public şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în urma deciziei Curţii Constituţionale potrivit căreia în cazul anchetei privind OUG 13 s-ar fi încălcat legea, după ce s-a întâlnit, luni, cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi şi, în 15 martie, cu procurorul general, Augustin Lazăr.