Ministrul Justiţiei: Vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele juridice penale
‘Am avut în vedere două cerinţe pe care tot românul le ştie, pe care MCV le cere şi care sunt fireşti. S-a vorbit în ultima perioadă şi se tot vorbeşte despre nevoia de a pune în acord legislaţia penală şi procesual penală cu deciziile CCR. (…) Prin urmare, vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele juridice penale, procesual penale, vom vedea care norme au fost adaptate în raport cu deciziile şi considerentele Curţii şi dacă sunt încă netranspuse vom propune legiuitorului iniţial un proiect de lege, pentru a pune de acord legislaţia penală, procesual penală cu deciziiile Curţii, pentru că, dacă în 45 de zile, ştim prea bine, nu le pui de acord, timp în care textul este suspendat, ulterior îşi încetează efectele. (…) Sigur că ele trebuie adaptate, puse de acord’, a declarat Tudorel Toader, la Ministerul Justiţiei, cu privire la anumite proiecte de modificare a legislaţiei penale.
El a adăugat că un al doilea proiect se referă la punerea în acord a legislaţiei cu directivele Uniunii Europene.
‘Al doilea proiect reprezintă şi este tot atât de prioritar directivele acelea care trebuie transpuse şi tot la fel vom verifica ce obiective nu au fost transpuse. Ne apropiem de termenul de graţie, să iniţiem proiect de lege pentru transpunerea directivei, sigur, păstrând acea marjă de apreciere pe care legiuitorul naţional o are’, a arătat Toader.
Cu privire la activitatea pe care o va desfăşura la Ministerul Justiţiei, Tudorel Toader a precizat că nu poate veni cu propuneri ”desprinse de realitate”.
‘Noi trebuie să cunoaştem realitatea aşa cum este astăzi aici la Ministerul Justiţiei, să vedem ce este, sunt practic două paliere, sunt activităţile curente de care trebuie să avem grijă să se desfăşoare corect, complet şi la timp şi a doua direcţie – măsurile mari strategice pe care ni le propunem în viitor. Eu nu pot veni cu propuneri desprinse de realitate, sigur că eu nu pot veni cu propuneri decât de perfecţionare, de îmbunătăţire a activităţii, activitate care înseamnă normativa pe de-o parte, de punere în aplicare a legislaţiei pe de altă parte. Acestea sunt coordonatele pe care probabil o să ne desfăşurăm activitatea’, a spus ministrul Justiţiei.
Întrebat despre punctul de vedere pe care îl va avea la CCR în legătură cu sesizarea privind conflictul constituţional dintre Guvern şi DNA, Toader a explicat că la Curtea Constituţională se va prezenta în numele premierului.
”Deci nu voi vorbi în nume propriu ca ministru al Justiţiei, ci voi susţine punctul de vedere exprimat de către primul-ministru al României care este parte în acest reclamat conflict, reclamat conflict pentru că vom vedea ce vor decide judecătorii constituţionali, dacă vor aprecia vor constata că este sau că nu este’, a precizat Tudorel Toader.
În legătură cu oportunitatea graţierii unor pedepse cu suspendare, ministrul Justiţiei a arătat că, după ce va analiza proiectul de lege depus în Parlament, va prezenta un punct de vedere.
‘Proiectul de lege este la Parlament, Parlamentul este cel care va decide, sigur înţeleg că astăzi – mâine voi avea şi o întrevedere cu dânşii pentru a vedea conţinutul proiectului de act normativ. După ce îl văd, după ce îl analizez, cu siguranţă îmi voi spune punctul’, a adăugat Tudorel Toader.
Întrebat despre MCV, Toader a afirmat că ‘tot românul vede că ar trebui ridicat’.
‘Îi mulţumesc doamnei ministru Birchall (…) care a asigurat buna funcţionare a ministerului în acest interval scurt, dar deloc confortabil şi pot spune că împreună vom avea o strânsă colaborare pentru că ministerul pe care îl conduce domnia sa şi cu Ministerul Justiţiei au cea mai consistentă implicare în evaluarea posibilităţilor de îndeplinire a cerinţelor din MCV şi cu perspectiva ridicării acestuia’, a menţionat Tudorel Toader.