Ministrul luxemburghez al Energiei a cerut Uniunii Europene să limiteze activitatea speculatorilor pe piața gazelor naturale
Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.
Ţările UE sunt responsabile pentru politicile lor naţionale în domeniul energiei, iar unele guverne au intervenit deja. Franţa oferă vouchere pentru plata facturilor la energie gospodăriilor cu venituri modeste, iar Grecia are de gând să ofere subvenţii pentru a ajuta gospodăriile să facă faţă facturilor mai mari.
Dar unele guverne au făcut apel pentru un răspuns mai coordonat la nivel european la creşterea preţurilor la energie, iar, în acest context, Spania a anunţat că vrea să reformeze piaţa europeană a electricităţii şi de asemenea a avertizat că facturile mari ar putea afecta sprijinul opiniei publice pentru politicile europene destinate combaterii schimbărilor climatice.
„Va trebui să eliminăm – prin reglementări, iar Directiva privind gazele este locul potrivit de unde să începem să facem asta – comportamentul extrem de speculativ al unor traderi care acum pe piaţă practic cresc preţurile”, le-a spus jurnaliştilor Claude Turmes. Acesta a explicat că eliminarea poate fi realizată prin cerinţe minime de acoperire a riscului pentru participanţii pe pieţele gazelor naturale europene şi va discuta ideea cu comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.
„O idee ar fi ca cineva care are permisiunea să tranzacţioneze pe pieţele gazelor naturale europene va trebuie să aibă un anumit procent de acoperire a riscului”, a declarat ministrul Energiei din Luxemburg.
În 6 octombrie, miniştrii Energiei din UE vor aborda subiectul creşterii explozive a preţurilor la energie, în contextul în care guvernele se grăbesc să protejeze gospodăriile de impactul creşterii facturilor la gaze şi electricitate.
Comisia Europeană a anunţat în mod oficial că va veni cu un set de măsuri pe care guvernele naţionale le vor putea utiliza pentru a răspunde la creşterea preţurilor, precum modificarea Taxei pe Valoarea Adăugată la energie, în ideea de a reduce costurile pentru consumatori.
Sursa foto: Wikipedia.