Ministrul Mediului a dispus controale la cele aproximativ 300 de microhidrocentrale din România

Economica.net
24 02. 2016
lucrari_microhidrocentrale_transfagarasan5_51916300

‘Microhidrocentralele au înregistrat un boom până în anul 2012, când regulile după care se făceau erau un pic mai laxe. Din 2012 încolo s-au introdus în Strategia Energetică Naţională şi s-a mai limitat efectul acestora. În momentul de faţă avem aproximativ 300 de microhidrocentrale pentru care eu am dispus un control, începând de săptămâna asta. Mă preocupă acest subiect, sunt pro-energie verde, dar trebuie să vedem ce costuri avem pe biodiversitate, dacă pe râurile de munte impactul de mediu este mai mare decât beneficiile atunci trebuie să reanalizăm situaţia. Cred că s-au făcut şi excese. Am solicitat în această săptămână o echipă de la Garda de Mediu, împreună cu Apele Române şi cu Agenţia pentru Protecţia Mediului, să-mi analizeze dacă s-au respectat avizele de mediu şi, dacă nu s-au respectat, va trebui să luăm măsurile necesare. E bine să ştie lumea că de acum încolo cererea pentru microhidrocentrale a scăzut foarte mult. În clipa de faţă avem 6 solicitări de avizare, comparativ cu anii trecuţi avem un trend descrescător’, a precizat Paşca-Palmer.

Pe de altă parte, ministrul Mediului a afirmat că, în privinţa Deltei Văcăreşti, la momentul actual se află în lucru o Hotărâre de Guvern prin care zona respectivă va fi pusă sub protecţie.

‘Delta Văcăreşti este un proiect care îmi este foarte drag. La ora actuală este în lucru Hotărârea de Guvern care va pune această zonă sub protecţie ca şi parc natural şi cred că ar fi extraordinar pentru bucureşteni să aibă o oază de verdeaţă, de natură în inima oraşului. Nu s-a întâmplat acest lucru atât de repede pe cât mi-am dorit eu pentru că sunt nişte considerente procedurale legale care trebuie respectate până la capăt, astfel încât să fim siguri că ceea ce facem este absolut perfect legal’, a subliniat Cristiana Paşca-Palmer.