Ministrul Mediului: Cred că Programul Casa Verde este mai aşteptat decât Programul Rabla Plus
‘Pentru programul Casa Verde am gândit câteva ‘Plus-uri’ pentru populaţie. De la începutul mandatului am fost întrebată dacă vom relua sau nu acest program în 2016. Cred că acest program este poate chiar mai aşteptat decât ‘Rabla Plus’. Am decis reluarea lui după 5 ani de amânări, şi pentru că potenţialul României în domeniul clădirilor verzi şi al energiilor regenerabile este imens. Acest sector poate atinge o nouă dimensiune dacă şi consumatorii casnici din România vor deveni producători, înlocuind sistemele clasice de energie cu cele ‘verzi’. Aşa că, anul acesta, vom lansa în premieră în România ‘Casa Verde Plus’, un program mult îmbunătăţit faţă de varianta din 2011, cu beneficii mult mai mari pentru mediu şi populaţie’, a afirmat Paşca Palmer.
Potrivit ministrului Mediului, în acest an, vor primi finanţate prin ‘Casa Verde’ nu numai proiectele ce vizează sistemele de încălzire, ci şi materialele de izolaţie ecologice sau construcţia de acoperişuri verzi.
‘Am plecat de la ideea că o casă cu adevărat verde nu se poate referi doar la sisteme de încălzire, ci la un concept integrat cu adevărat ecologic. Şi aşa a apărut Plus-ul! Vom finanţa, anul acesta, pe lângă sisteme de încălzire, baza programului din 2011, şi materiale de izolaţie ecologice (cânepă, lână, vată bazaltică, celuloză etc), acoperişuri verzi, sisteme ecologice de iluminat. Ne-am gândit inclusiv la acoperişuri verzi, pentru că acestea câştigă tot mai mult teren în arhitectura modernă. Ele nu sunt doar o tendinţă estetică, ci prezintă în acelaşi timp avantaje economice şi ecologice de necontestat: reducerea efectului de insulă de căldură, izolaţie termică şi fonică, biodiversitate, relaxare în grădina de deasupra blocului. În Germania, de pildă, în acest moment, 10% din totalul acoperişurilor sunt verzi, iar în Elveţia normele legislative impun ca orice acoperiş nou construit, mai mare de 500 de mp, să fie realizat utilizând un astfel de sistem’, a subliniat Cristiana Paşca Palmer.
Ministrul Mediului este de părerea că România este încă o piaţă a materialelor ecologice în plină expansiune, iar companiile care activează în acest sector sunt relativ puţine.
‘În România, piaţa este încă emergentă, iar companiile ce acţionează în acest sector sunt relativ puţine. Pe lângă beneficiile reale de mediu pe care acest program le va aduce, există o serie întreagă de alte beneficii, care nu ţin de domeniul de mediu, ceea ce nu înseamnă însă că nu sunt foarte importante. Vorbim de reduceri semnificative ale facturilor pentru utilităţile de bază, în funcţie de modul de operare al locuinţei, de până la 50%, în unele cazuri. În acest moment suntem în etapa elaborării Ghidului de finanţare, care va defini mult mai exact cuantumul finanţării, eligibilitatea în program, categoriile de beneficiari. Imediat după elaborare vom putea comunica mult mai clar toate aceste date’, a menţionat Paşca Palmer.
La începutul lunii aprilie, ministrul Mediului anunţa că Programul ‘Casa Verde’ va fi revigorat în 2016, prin lansarea unei linii de finanţare de 150 de milioane de lei, dedicată conceptului ‘Casa verde Plus’.
Bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu este estimat la 836,46 milioane de lei, ca venituri totale, şi la 838,66 milioane lei, drept cheltuieli.
Printre programele ce urmează să fie finanţate din Fondul pentru Mediu se află şi Programul ‘Casa Verde’ privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, completat de ‘Casa Verde Plus’, prin care vor primi finanţate cei care achiziţionează materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi sau sisteme de eficientizare a consumului de resurse.
Pentru acest an, alocarea financiară în cazul programelor ‘Casa Verde’ şi ‘Casa Verde Plus’ este de 150 milioane lei, din care peste 45 de milioane de lei merg către extensia ‘Plus’.