Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre cazuri rare

Prezent la uzina Ford Otosan din Craiova pentru a lansa ediția din 2024 a programului Rabla, ministrul Mediului, Mircea Fechet s-a declarat convins că scăderea bonusului pentru electrice nu va reduce apetitul românilor pentru astfel de vehicule.
Robert Stan - mar, 19 mart. 2024, 11:58
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre cazuri rare

Conform ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, platforma electronică a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) este deja funcțională, primii aplicanți – circa 336 până la ora 10.30 după cum susține șeful AFM, Laurențiu Niculăescu -, iar pentru Rabla Plus, bugetul este unul record, de 1 miliard de lei.

„Este cce mai mare sumă pe care Ministerul Mediului o pune la dispoziție (n.n. în istoria Rabla). Am decis că aceasta este calea cea draptă. Să majorăm bugetul pentru transport verde și să echilibrăm cu celelalte bugete”, a declarat Mircea Fechet.

Totodată, potrivit acestuia, „dacă privim în trecut, în 2016 de exemplu, în România se achiziționau doar 39 de mașini electrice. Cifrele au tot crescut. În 202o ajungeam la peste 2.400, în 2021 la peste 10.000, în 2023 peste 11.000. În toți acești ani am finanțat peste 38.000 de autoturisme pur electrice. Sunt convins că unul dintre motivele pentru care românii au cumpărat mașini electrice a fost și faptul că Ministerul Mediului, prin AFM, a acordat bonificații”.

Ministrul a explicat și viziunea sa în privința creșterii bugetului Rabla Plus, concomitent cu reducerea bonificațiilor per mașină. „Speranța mea este că, și cu o bonificație mai mică, apetitul pentru mașini electrice va rămâne la fel de mare ca în trecut. Trebuie să așteptăm să vedem cu evoluează programul. Să vedem dacă și cu o bonificație mai mică nu cumva apetitul rămâne la fel de mare. Eu am această convingere. Apreciez că suma de 5.000 de euro nu este nejustificat de mică. Cred că 5.000 de euro pentru un autoturism care, de multe ori, nu depășește 25.000 de euro este o sumă bine-venită care ar putea determina o persoană să achiziționeze un autoturism electric în detrimentul unuia cu combustie”, a menționat Mircea Fechet fără a da detalii despre câte modele de mașini electrice cunoaște cu un preț sub 25.000 de euro.

Ministrul Mediului a abordat și problema evidențiată anterior de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), conform căreia din cauza modului de funcționare a programului Rabla, în cazul unui vehicul plug-in hybrid este posibil ca suma asigurată de stat să fie mai mică decât cea pentru un mild-hybrid mai poluant.

„În anumite condiții, dacă se adaugă multe eco-bonusuri, se poate întâmpla acest lucru (n.n. ca prin cumularea sumelor un PLHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV) însă din discuțiile avute cu colegii mei este destul de puțin probabil. Vom vedea cum decurg programele și, în măsura în care vom identifica anumite anomalii bineînțeles că avem toate instrumentele pentru a putea corecta orice disfuncționalitate”, a explicat ministrul.

Tot el consideră că – grație producției de mașini electrice și hibride care este în curs sau va începe să aibă loc la uzinele Ford Otosan din Craiova și Automobile Dacia din Moveni – sumele din programul Rabla Plus vor rămâne în țară. „Sumele cu care finanțăm Rabla Plus vor rămâne în România. Este extrem de important ca acești bani să nu plece peste hotare. De multe ori constatăm – fie că finanțăm panouri fotovoltaice sau mașini – că banii nu rămân nici în România și nici măcar în Europa”, a menționat Mircea Fechet.

În plus, dealerilor auto care consideră bugetul Rabla Clasic din acest an prea redus, ministrul le-a transmis că se ține „de promisiune. O promisiune făcută și în trecut, dar pe care o fac și pentru viitor este că vom lua bani de la Rabla Clasic și îi vom muta către Rabla Plus. Este ceea ce s-a întâmplat anul acesta și se va întâmpla în viitor. Până când, în mod natural, acestă diminuare într-o parte și majorare în cealaltă va însemna că vom finanța la un moment dat doar autoturisme prietenoase cu mediul. Așa cum se cuvine”.

Nu în ultimul rând, ministrul Mediului a vorbit și despre problema stațiilor de încărcare. „Oricâți bani ai primi de la guvern, dacă nu ai unde să încarci mașina electrică totul e în zadar. Tocmai de aceea «complementarizăm» aceste programe cu alte tipuri de finanțări care, printre aletele, remediază problema stațiilor de încărcare. Avem în Minister un program de finanțare pentru stații de încărcare care merge foarte bine. Stații se finanțează prin mai multe programe, nu doar prin cele ale AFM. Se poate și prin PNRR”, a declarat Mircea Fechet.

Tot el a ținut să menționeze că „încă din această săptămână vom pune bazele unui grup de lucru, alături de producătorii români, AFM, de dealerii de mașini și finanțatori. Vom creiona următorul exercițiu financiar 2025 – 2030. Pentru că Ministerul trebuie să se adapteze la această dinamică (n.n. – a pieței auto). Ne dorim să identificăm soluții concrete pentru finanțarea de flote, finanțarea costurilor cu leasingul. Cred că o să intrăm într-o nouă eră în ceea ce privește arhitectura programelor Rabla”.

În completarea declarațiilor ministrului Fechet, șeful AFM, Laurențiu Niculăescu, a menționat că „Rabla Clasic împlinește 20 de ani. Sunt și nouă ani de când avem Rabla Plus. În cei 20 de ani, Ministerul Mediului, prin intermediul AFM, a reușit să scoată din circulație peste 1 milion de mașini vechi, poluante. Prin program s-au achiziționat peste 700.000 de mașini noi (n.n. – Rabla Clasic + Rabla Plus). Sunt cifre care pentru noi înseamnă mult”.

Citește și:
– Programul Rabla 2024, lansat oficial la uzina Ford Otosan din Craiova

 

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban vine la Bucureşti
Viktor Orban vine la Bucureşti
Premierul ungar Viktor Orban se află miercuri la Bruxelles, unde participă la summitul UE - Balcanii de Vest, iar joi va lua parte acolo la Consiliul European, a afirmat biroul său de presă......
Dan Șucu: De 30 de ani ni se spune că nu plătim suficiente taxe, dar tot de 30 de ani vedem că nimeni nu este responsabil de modul în care statul cheltuie banii pe care îi încasează din aceste impozite
Dan Șucu: De 30 de ani ni se spune că nu plătim suficiente taxe, dar tot de 30 de ani vedem că nimeni nu este responsabil ...
"Dezordinea intervenită în lumea politică în decembrie a creat un sentiment de neliniște și neîncredere în piață. ...
România a avut cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE şi în 2022, în pofida progreselor
România a avut cel mai mare deficit de încasare a TVA din UE şi în 2022, în pofida progreselor
Majoritatea statelor membre ale UE au înregistrat progrese semnificative în colectarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) ...
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări în cazul cărora s-au constatat dezechilibre
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări ...
În 2025, vor fi elaborate bilanţuri aprofundate pentru cele nouă state membre în cazul cărora s-au constatat dezechilibre ...