Ministrul Mediului: Un milion de euro, cheltuiţi în 2011, pentru strângerea algelor de pe plaje
”Noi, aici, la Marea Neagră, avem unele probleme, dar sunt altele în lume extraordinar de periculoase din punct de vedere al ecosistemului mondial. Dar pe noi trebuie să ne preocupe ceea ce avem aici”, a spus ministrul Mediului în deschiderea conferinţei cu tema ”Protecţia mediului în regiunea Mării Negre – o necesitate pentru dezvoltarea durabilă”, organizată de MMP la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină ”Grigore Antipa”, potrivit Agerpres.
Referitor la problemele respective, reprezentantul MMP a dat drept exemplu algele de pe plaje, pentru strângerea cărora Administraţia Bazinală de Ape Dobrogea – Litoral a cheltuit în 2011 aproximativ un milion de euro, acţionând în fiecare noapte cu utilaje pentru ca turiştii să poată ”cât de cât în condiţii civilizate” să meargă la plajă.
”Se discută foarte mult de alge, dar să nu credeţi că ele apar aşa, din senin. Din câte mi s-a spus, algele apar din cauza deversării unor nutrienţi şi altele. Şi, evident că sunt mult mai multe alge din cauza netratării apei în foarte multe zone. (…) Numai anul acesta s-au cheltuit extraordinar de mulţi bani numai pentru adunarea algelor”, a afirmat Borbely.
Acesta a menţionat că MMP are 3,5 miliarde de euro în POS Mediu, fonduri europene ce trebuie folosite pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă în toată ţara.
”Constanţa şi Ialomiţa au un proiect de 192 milioane de euro. Plus o zonă pentru Eforie, înseamnă peste 200 milioane de euro pentru reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă. Ceea ce înseamnă şi o apă mai curată în zona Mării Negre pentru că se vor face aceste investiţii”, a spus reprezentantul Ministerului Mediului.
Laszlo Borbely a precizat că trebuie să existe ”o gândire” care să înglobeze componenta de mediu, socială şi cea economică, ”aceste zone neputând fi puse în discuţie separat, ci împreună”.
La conferinţa organizată la Constanţa participă Carlos Berrozpe-Garcia (policy officer, DG Environment, Comisia Europeană), Gabriel Abos (preşedintele Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului), ambasadorul Traian Chebeleu – secretar general adjunct la Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre, reprezentanţi ai MMP, Gărzii Naţionale de Mediu, ai Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi ingineri, cercetători în domeniul protecţiei mediului şi gospodăririi apelor şi reprezentanţi ai administraţiilor locale.