„Este momentul ca această companie, Roşia Montană Gold Corporation să-şi demonstreze buna-credinţă şi să aprobe, să desecretizăm licenţa de exploatare (…) Cu siguranţă în sedinţa de Guvern de săptămâna viitoare vom analiza toate căile instituţionale şi legale în aşa fel încât românii să aibă acces la această licenţă de exploatare”, a declarat Rovana Plumb, citată de Agerpres.
Social-democrata a spus că există o serie de informaţii care nu sunt publice şi pe care românii trebuie să le cunoască, având în vedere că este vorba despre un proiect de interes naţional.
„Există o serie întreagă de neclarităţi şi o deficienţă de informaţii esenţială care ne împiedică să judecăm corect acest dosar. Nu putem să facem să facem o analiză corectă şi o judecată clară din moment ce ne este oprit accesul la informaţii extrem de importante. În primul rând nu cunoaştem nici noi, Guvernul, nici USL-ul, nici românii care este conţinutul licenţei de exploatare deoarece aceasta este secretizată”, a precizat ministrul Mediului şi Pădurilor.
Plumb a afirmat că suma de 127 de milioane de dolari, bani care reprezintă devizul estimativ al lucrărilor de ecologizare „nu poate fi analizată într-un mod transparent şi corect de către actualul Guvern” deoarece „guvernul PDL nu a făcut niciun demers şi nu a adoptat în conformitate cu legislaţia europeană transpusă în legislaţia naţională, o hotărâre de guvern sau un alt act normativ care să prevadă metodologia de calcul a garanţiilor prevăzute în legislaţia în vigoare”.
„În studiul de impact de mediu prezentat de Roşia Montană Gold Corporation este declarată o suma de 127 de milioane de dolari care reprezintă un deviz estimativ al lucrărilor de ecologizare (…) Legislaţia din România a fost din 2008 în conformitate cu legislaţia europeană privind transpunerea a două directive. Este vorba de directiva privind gestionarea deşeurilor industriei extractive, transpusă în legislaţia naţională în anul 2008 şi este vorba despre directiva privind răspunderea de mediu, transpusă de asemenea în legislaţia din România în anul 2008. În toată această perioadă, din anul 2008, Guvernul PDL nu a făcut niciun demers şi nu a adoptat în conformitate cu legislaţia europeană transpusă în legislaţia naţională, o hotărâre de guvern sau un alt act normativ care să prevadă metodologia de calcul a garanţiilor prevăzute în legislaţia în vigoare. Din acest motiv, devizul estimativ prevăzut în studiul de impact asupra mediului, respectiv acea suma de 127 de milioane de dolari nu poate fi analizată într-un mod transparent şi corect de către actualul Guvern”, a spus Rovana Plumb.
Citește mai mult pe Agerpres.