Ministrul Mircea Fechet participă la reuniunea Consiliului Mediu de la Luxemburg
Conform informaţiilor publicate pe site-ul Consiliului European, în cadrul reuniunii se preconizează că miniştrii Mediului din UE vor ajunge la o abordare generală cu privire la propunerea Comisiei de revizuire a Directivei-cadru privind deşeurile, punând accentul pe sectorul textil şi pe cel alimentar care utilizează intensiv resursele. Obiectivul general al propunerii este de a reduce impactul asupra mediului şi climei asociat generării şi gestionării deşeurilor textile şi alimentare, scrie Agerpres.
De asemenea, miniştrii vor încerca să ajungă la o abordare generală cu privire la directiva privind afirmaţiile legate de mediu. Legislaţia propusă urmăreşte să asigure afirmaţii legate de mediu fiabile, comparabile şi verificabile în întreaga UE. Principalul obiectiv este de a combate dezinformarea ecologică, ajutându-i pe consumatori să ia decizii durabile şi în cunoştinţă de cauză cu privire la produse sau servicii.
Cea de a treia abordare generală preconizată de miniştrii UE este directiva privind monitorizarea solului, care urmăreşte să plaseze UE pe calea către soluri sănătoase până în 2050. În acest context, sunt propuse mai multe măsuri, inclusiv un cadru de monitorizare, principii directoare privind gestionarea durabilă a solului şi abordarea riscurilor pentru sănătate şi mediu generate de contaminarea solului.
Totodată, miniştrii Mediului din UE vor desfăşura o dezbatere de orientare cu privire la comunicarea Comisiei privind obiectivul climatic al Europei pentru 2040 şi calea către neutralitatea climatică până în 2050, care recomandă reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră ale UE cu 90% până în 2040 faţă de 1990. De asemenea, aceştia vor desfăşura un schimb de opinii cu privire la comunicarea Comisiei privind gestionarea riscurilor climatice, care se axează pe rezilienţa şi pregătirea pentru schimbările climatice în UE.
Miniştrii vor aproba şi concluzii privind evaluarea la jumătatea perioadei a celui de al 8-lea program de acţiune pentru mediu. Concluziile urmăresc să ofere orientări cu privire la calea de urmat către o tranziţie verde, justă şi favorabilă incluziunii pentru o Europă durabilă.
În cadrul secţiunii „Diverse”, preşedinţia îi va informa pe miniştri cu privire la progresele înregistrate în ceea ce priveşte propunerea de regulament privind reducerea poluării cu microplastice cauzată de pierderile de granule din plastic şi propunerea de regulament privind vehiculele scoase din uz.