Ministrul Muncii cere miniştrilor criteriile de performanţă până pe 11 ianuarie şi o comisie pentru Legea salarizării unitare

Ministrul Muncii, Ana Costea, le-a cerut miniştrilor să îi comunice, până pe 11 ianuarie, criteriile de performanţă care să justifice sistemul de salarizare pe 'familia ocupaţională de care aparţin' şi va solicita, prin Memorandum, Guvernului constituirea unei comisii care să se ocupe de revizuirea proiectului Legii salarizării unitare şi, ulterior, de consultarea cu ministerele pe marginea acestui document, notează Agerpres.
Economica.net - mar, 05 ian. 2016, 21:48
Ministrul Muncii cere miniştrilor criteriile de performanţă până pe 11 ianuarie şi o comisie pentru Legea salarizării unitare

„Legea salarizării unitare este un obiectiv pe care eu, cu ministerul pe care îl reprezint, mi l-am asumat, cu finalizare în noiembrie 2016, din motivul că orice act normativ cu aceste prevederi este imposibil să se adopte de la 1 ianuarie, deoarece este an electoral, dar asta nu împiedică începerea consultărilor, a negocierilor. (…) Am transmis, încă din 31 decembrie, colegilor mei miniştri o adresă prin care am cerut, pentru că în opinia noastră orice sistem corect, obiectiv, trebuie bazat pe criterii de performanţă şi trebuie să reflecte importanţa socială a activităţii pe care fiecare salariat o desfăşoară, am transmis o adresă prin care am solicitat, în consultare cu comisiile de dialog social, să comunice care ar fi criteriile de performanţă care să justifice sistemul de salarizare pe familia ocupaţională de care aparţin şi, pe de altă parte, să ne indice criteriile care să justifice premierea. După cum ştiţi, există posibilitatea unui fond de premiere. Fiecare ordonator de credite îşi poate prevedea în buget un sistem de premiere, care şi acesta, în opinia noastră, ar trebui făcut obiectiv, pe criterii. Termenul până la care colegii miniştri cu comisiile de dialog social trebuie să comunice criteriile de performanţă pe domenii de activitate este 11 ianuarie’, a declarat Ana Costea, la TVR1.

Acesta a precizat că, în paralel, lucrează la un Memorandum ce va fi prezentat premierului şi supus spre aprobare în şedinţă de Guvern, privind constituirea unei comisii care va revizui proiectul Legii salarizării unitare.

‘Între timp, pentru că lucrăm în paralel, pentru a garanta şi a oferi tuturor salariaţilor – şi până la urmă populaţiei acestei ţări – garanţia că obiectivele pe care ni le-am asumat ni le ducem la capăt, am întocmit un Memorandum, pe care intenţionez să-l supun premierului şi aprobării în şedinţă de Guvern, un Memorandum prin care am să solicit constituirea unei comisii care să aibă ca reprezentanţi Ministerul Muncii, cu direcţia de specialitate, reprezentat la nivel de cel puţin secretar de stat plus 2-3 experţi de la Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării Regionale pentru partea de administraţie locală, care se află în subordinea domnului vicepremier, Ministerul de Finanţe…după care comisia, pe baza propunerilor care vin pe domenii de activitate, va revizui proiectul prin consultări cu fiecare minister, pentru că, din câte am înţeles, pe proiectul actual, existent, s-au efectuat consultări, dar au existat nemulţumiri şi la un moment dat s-au blocat. Deci, vom lua fiecare familie ocupaţională cu reprezentanţii ei şi vom discuta’, a spus Ana Costea.

Ea a explicat că rezultatul va fi o lege care să ofere predictibilitate angajaţilor, care vor cunoaşte astfel care le va fi venitul. În al doilea rând, aceasta va asigura o echitate, iar cei care au acelaşi nivel de studii, aceeaşi vechime, care beneficiază de sporuri, pe orizontală ar urma să beneficieze de acelaşi salariu. Proiectul va avea în vedere şi sistemul de avansare. Legea ar urma să intre în vigoare din 2017.

Potrivit ministrului, această lege este importantă şi necesară, pentru că la ora actuală salarizarea se face în baza Legii salarizării 330/2009, modificată prin Legea 284/2010, care nu se aplică integral şi există disfuncţionalităţi.

‘Este vorba despre 110 clase şi 24 de coeficienţi. Salariul minim are influenţă, pentru că majorarea salariului minim a presupus şi modificarea coeficienţilor. În prezent, în sistemul public există discrepanţe şi discriminare între aceleaşi categorii de salariaţi, mai exact avem diferenţe de salarizare între persoane ce ocupă aceleaşi funcţii, pe orizontală, între persoanele cu o vechime în activitate ce ajung la un salariu mai mic decât un debutant. O altă disfuncţionalitate este faptul că există o diferenţă şi în interiorul aceleiaşi instituţii şi între instituţii. Există o diferenţă şi la nivelul administraţiei locale. Şi acolo au operat majorări de până la 12%, anterior majorării de 10%’, a mai afirmat Ana Costea.

Ministrul Muncii a declarat în prima sa conferinţă de presă că Legea privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice se află printre priorităţile anului 2016.

‘Există un proiect în minister al acestei legi (a salarizării unitare – n. r.). Împreună cu direcţiile de specialitate din minister, după ce vom aşeza puţin pe tot ceea ce înseamnă salarizare va trebui să facem nişte studii de impact. Va trebui să respectăm procedura de a revizui acel proiect, pe de o parte, să vedem care sunt lucrurile… există nişte nemulţumiri şi din partea sindicatelor şi din partea patronatelor şi atunci vom relua această procedură. Deci, noi, la 1 februarie, o să avem proiectul pus la punct în minister, îl supunem procedurii consultării partenerilor sociali, pentru că am acest mecanism şi legea mă obligă ca tot ceea ce înseamnă proiect de act normativ cu impact pe atribuţiile partenerilor sociali să îi consult. Voi face şi o consultare interministerială. După ce realizăm consultarea cu partenerii sociali proiectul de lege urmează să fie dezbătut de societatea civilă şi abia după aceea intră în dezbaterile comisiilor de specialitate la Parlament’, a explicat atunci ministrul Muncii.

Ana Costea a precizat că la toate acestea se adaugă o restricţie cu privire la adoptarea cu cel puţin şase luni înainte de alegeri a unor legi care prevăd acordarea de drepturi materiale. Ca urmare a acestei restricţii, ea şi-a stabilit ca termen de adoptare a legii luna noiembrie 2016.

Ministrul Muncii a subliniat că proiectul de lege care există în minister are ca dată de intrare în vigoare 1 ianuarie 2017.

Te-ar mai putea interesa și
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
MAE: Nouă cetăţeni români – evacuaţi de pe insula Mayotte cu o aeronavă militară franceză
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că nouă cetăţeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuaţi la bordul unei aeronave......
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
RETROSPECTIVĂ 2024 Agricultura României „pârjolită” de secetă în 2024
Agricultura românească a fost marcată în 2024 de fenomene climatice extreme: temperaturi record, secetă pedologică ...
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Donald Trump se plânge de tarife şi ameninţă că va cere restituirea Canalului Panama
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a plâns sâmbătă de tarifele "exorbitante" şi de gestionarea Canalului Panama ...
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
PAM denunţă respingerea de către Israel a majorităţii solicitărilor sale de a livra alimente în nordul Fâşiei Gaza
Programul Alimentar Mondial (PAM) a denunţat duminică faptul că, din luna octombrie, a cerut Israelului de 101 ori să ...