‘Există varianta să se transmită direct Parlamentului, printr-un proiect de lege al parlamentarilor, adică ea să fie asumată de coaliţia majoritară. Deocamdată nu am luat în discuţie acest lucru, dar este foarte clar că trebuie mai mult timp pentru dezbaterea în Parlamentul României. Cert este că termenul de adoptare va trebui să fie 1 iulie’, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu întrebată dacă este suficient timp pentru dezbateri pe marginea proiectului de lege.
De asemenea, ministrul Muncii a explicat că în noua lege a salarizării veniturile vor fi împărţite în două categorii: salarii şi indemnizaţii.
‘În primul rând, dacă luăm exemplul autorităţilor publice locale, nu o să avem nicio primărie din România, sau niciun consiliu judeţean, care să aibă acelaşi nivel de salarizare. În fiecare astfel de instituţie există cifre diferite atunci când ceri statul de plată. Foarte multe dintre aceste lucruri s-au întâmplat din cauza indemnizaţiilor, care au fost incluse în salarii până acum, deşi nicăieri în lume indemnizaţiile nu sunt în acelaşi loc cu salariile, pentru că la indemnizaţie nu poţi nici măcar să pui sporul de vechime, nu mai vorbesc de sporuri de fonduri europene şi aşa mai departe, iar atunci se ajungea în situaţia în care şeful instituţiei, ordonatorul principal de credite, care are şi cea mai mare responsabilitate, nu avea cel mai mare salariu din instituţie, fiind undeva pe la jumătate. În aceste condiţii ne-am gândit că este foarte bine să separăm, exact cum se întâmplă şi în alte ţări, indemnizaţiile de salarii şi în al doilea rând ne-am gândit să mai introducem un criteriu, să legăm indemnizaţia de salariul mediu pe economie’, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.
Potrivit acesteia, în cazul în care creşte economia, atunci se majorează şi indemnizaţia demnitarilor, primarilor, viceprimarilor, preşedinţilor de consilii judeţene, vicepreşedinţilor, iar dacă economia scade, le scade şi lor indemnizaţia.
‘Până la urmă sunt persoanele cele mai interesate de bunul mers al unei societăţi, iar atunci trebuie să se reflecte şi în salarizarea lor mersul societăţii’, a declarat Vasilescu.
Ministrul Muncii a precizat că se va utiliza salariul mediu pe economie şi nu cel pe judeţ pentru că acesta trebuie să aibă o valoare unitară.
‘Ideea este, că dacă se numeşte ‘Legea salarizării unitare a bugetarilor’, e clar că şi primarul de la Cluj şi primarul de la Craiova trebuie să aibă acelaşi salariu, atât timp cât reprezintă o localitate cu peste 200.000 de locuitori. De altfel, se porneşte de la primari şi viceprimari, cu localităţi sub 1.500 de locuitori, apoi este un alt nivel de salarizare pentru cei care au localităţi de 3.000 de locuitori, 5.000, 10.000, vor ajunge la primarul general al Capitalei’, a explicat Lia Olguţa Vasilescu.