Peste 366.000 de şomeri erau în evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) la sfârşitul lunii iulie. Iar 80% dintre aceştia sunt fără studii, cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional.
Vaslui, Telorman, Galați, Buzău și Mehedinți sunt primele cinci județe unde rata șomajului este cea mai mare.
Iar ministrul Muncii a găsit explicația: multinaționalele și-au construit fabrici aproape de autostrăzi și au ignorat zona Moldovei.
„Ce am mai constatat în momentul în care ne-am uitat pe datele statistice: sunt județe cu zero la sută șomaj, în special cele care se află pe granița de vest a României, din cauza faptului că cele mai multe firme care au venit în România, multinaționale, multe dintre ele având parte și de un ajutor de stat, s-au așezat acolo unde era mai simplu să-și transporte marfa în UE, adică mai aproape de rețeaua de autostrăzi a UE. În schimb, sunt foarte multe județe din Romania, unde șomajul este peste 5%, mă refer la partea de est, zona Moldovei și câteva județe din sudul Romaniei”, a declarat Lia Olguţă Vasilescu, în cadrul unui forum pe tema crizei forței de muncă organizat de Intact Media.
Despre zona Moldovei, șefa celui mai mare dezvoltator de spații logistice și industriale spunea recent că o componentă importantă pentru afacerile companiilor este infrastructura.
„Infrastructura este absolut necesară pentru afacerile noastre, dar şi ale clienţilor noştri. Cu siguranţă această zonă va exploda în momentul în care va fi conectată cu restul Europei”, a declarat recent, Ana Dumitrache, directorul general al CTP România.
Moldova este singura regiune istorică a României care nu are autostrăzi. Fostul ministrul al Transporturilor, Răzvan Cuc, declara în iulie că până la finele acestui an vor fi demarate licitaţiile pentru construcţia a 800 de km de drumuri, printre care şi tronsonul care ar urma să lege Iaşiul de Tîrgu Mureş. Primele studii de fezabilitate pentru autostrada care ar trebui să lege Moldova de Transilvania au fost realizate în urmă cu zece ani.
Chiar şi fără autostradă, sunt antreprenori români care cred că în judeţul Iaşi vor apărea 20.000 de noi locuri de muncă în următorii cinci ani. Bogdan Toporaş Piţigoi, proprietarul Tester Grup, cu afaceri în domeniile auto şi imobiliare, estimează că aceste noi locuri de muncă vor şi în industrie şi IT.
În ciuda faptului că Moldova a rămas în urmă din cauza lipsei autostrăzilor, Bogdan Piţigoi este încrezător că se reduce decalajul faţă de restul regiunilor. „Decalajul este mai mic faţă de acum 100 de ani. Zona de nord-est a fost subdezvoltată dintotdeauna, din cauza aşezării în afara arcului carpatic. Era mai greu să treci munţii cu calul”, explică Piţigoi.