Ministrul Muncii: Nu ne propunem să punem biruri pe români, dar ne propunem să fiscalizăm aproape totul
‘Nu ne propunem să punem biruri pe români, dar ne propunem să fiscalizăm aproape totul, pentru că în economia neagră sunt în continuare foarte mulţi bani. Numai din TVA dacă scoatem din economia neagră 2% din cât nu se colectează acum TVA este vorba de 16 miliarde care înseamnă exact creşterile de salarii din 2017 şi 2018’, a spus Vasilescu.
Întrebată despre impozitul pe gospodărie şi modul de aplicare, ministrul Muncii a precizat că nu este o ideea nouă, fiind dezbătută în campania electorală şi inclusă în programul de guvernare.
‘Nu este o ideea nouă, este prevăzută în programul de guvernare. Am discutat despre acest lucru în campania electorală. Liviu Dragnea spunea că impozitul la salarii sub 2.000 de lei va deveni zero, iar peste 2.000 de lei va fi de 10%. Spunea acelaşi lucru despre pensii, ceea ce s-a întâmplat deja. În ceea ce priveşte deducerile, nu ştiu câţi români sunt la curent că şi acum se pot face deduceri pe Codul fiscal din 2015. De exemplu, orice salariat îşi poate reduce în cuantum de 400 de euro abonamente sau asigurări medicale. Dacă aveţi un abonament la o clinică privată, puteţi să îl deduceţi sau asigurări de pensii sau de viaţă’, a spus ministrul Muncii.
În opinia acesteia, românii ar putea afla de toate aceste drepturi dacă ar avea un consultant fiscal, pe modelul medicului de familie.
‘Tocmai pentru faptul că nu există un consultant fiscal, românii nu ştiu că beneficiază deja de aceste drepturi. Din punctul nostru de vedere considerăm că este foarte important ca pe modelul medicului de familie, care cred că a fost un lucru care şi-a arătat beneficiile, putem să avem şi un consultant fiscal care să ne ajute pe noi, românii, în perioada următoare, să putem să beneficiem de toate aceste drepturi ale noastre care ne sunt conferite prin lege’, a spus Vasilescu.