„În baza unei cereri, a ultimului bilanţ contabil, a balanţei contabile de verificare şi a certificatului de atestare fiscală că nu are datorii, orice asociaţie şi fundaţie poate primi subvenţie de la Ministerul Muncii. Pentru mine, aici trebuie să existe concurenţă. Concurenţa determină creşterea calităţii serviciilor. Pentru luna ianuarie 2020, au fost selectate 265 de servicii sociale ce vor primi în total 1.791.984 lei (cea mai mică suma fiind 250 lei/serviciu iar cea mai mare, 40.800 lei/serviciu). Pentru anul 2020 suma totală alocată ajunge la aproximativ 24 milioane lei”, a scris Violeta Alexandru, miercuri, pe pagina sa de Facebook.
Aceasta a subliniat că procedura de selecţie nu îi oferă garanţia că informaţia se distribuie peste tot unde există potenţial şi că se va implica şi va lua toate măsurile pentru ca aceste subvenţii să fie alocate corect.
„Acum AJPIS-urile (Agenţii Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie socială n.r) transmit raportul de oportunitate în cadrul căruia se decide, practic, care asociaţii/fundaţii primesc subvenţii. Aceste subvenţii nu acoperă exclusiv servicii specializate necesare beneficiarilor ci cheltuielile de personal (inclusiv personal auxiliar), de carburanţi, de întreţinere/gospodărie (telefonie, internet, electricitate, etc.). Voi lua toate măsurile pentru a mă asigura că aceste subvenţii sunt alocate în mod corect şi responsabil celor care într-adevăr le merită”, a explicat ministrul Muncii.
Ea a precizat că la finalul anului trecut i s-au adus la semnat ordine de alocare de subvenţii pentru zeci de asociaţii şi fundaţii care administrează servicii sociale (în baza legii 34/1998).
„Ce listă consistentă, am spus, sper că se resimte în calitatea serviciilor oferite persoanelor vulnerabile. Nu am prejudecăţi, stat sau entitate privată – important este să aibă expertiza şi dedicaţia de a se ocupa corespunzător de persoanele în nevoie. Este atât de multă nevoie”, a mai scris Violeta Alexandru pe reţeaua de socializare.