„Inovarea şi cercetarea este un domeniu pe care într-adevăr punem un accent foarte mare. Acesta a intrat ca şi domeniu în programul de internaţionalizare şi va fi finanţat de către program. Astfel, se va putea participa la târguri şi expoziţii, misiuni economice în nume propriu al unei companii şi cu firmele care sunt în zona de cercetare, inovare şi parte medicală. Este un element de noutate, deschidem programele astfel încât mediul de afaceri să poată fi reprezentate cât mai bine în toate programele pe care ministerul le gestionează”, a precizat, sâmbătă, ministrul pentru Mediul de Afaceri, într-o emisiune la Antena 3.
Acesta susţine că programul de internaţionalizare a fost restructurat profund, iar relaţia dintre antreprenori şi cei din ministerul pentru Mediul de Afaceri va fi prin intermediul calculatorului.
„Este un program care a fost restructurat profund, pentru că dintr-un sistem birocrat care cerea dosar foarte mare, acord de prefinanţare, decont cu facturi, cu cheltuială la virgulă, contract încheiat, şamd, acum ca şi propunere şi aşa va funcţiona, în momentul în care săptămâna viitoare va fi publicat în Monitorul Oficial şi se va da startul acestui program, într-un program cu sumă forfetară, extrem de simplu, în care relaţia dintre antreprenor şi cel care se află astăzi în instituţia Ministerului pentru Mediul de Afaceri va fi prin intermediul calculatorului, digital. Aşa ne dorim să fie şi aşa se va şi întâmpla”, a adăugat Oprea.
Oprea a precizat că în luna august se vor deschide linii le de finanţare pentru programul de microindustrializare şi cel de creşterea capacităţii activităţilor comerciale.
„Târgurile şi expoziţiile au buget dublu anul acesta, mult mai mute firme din România pot să meargă pe pieţele externe, ceea ce încurajez, astfel încât să putem creşte exportul ţării şi să fim o prezenta regională. Firmele cu capital românesc să înceapă să devină într-adevăr o prezenţă regională”, a adăugat Oprea.
Printre facilităţile prezentate de şeful ministerului de resort în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din Craiova se numără programul pentru promovarea capacităţilor comerciale (250.000 lei alocaţie nerambursabilă, 10% cofinanţare, la începutul lui august această schemă devenind funcţională); microindustrializare (450.000 lei alocare financiară nerambursabilă, 10% cofinanţare; programul de sprijinire a meşteşugarilor şi artizanatului (organizarea de manifestări în contextul Anului Centenar); sprijinirea participării la târguri şi expoziţii internaţionale, fie prin intermediul organizaţiilor patronale sectoriale, fie prin programul de internaţionalizare care se adresează companiilor în nume individual şi prin care se oferă 5.000 de euro fiecărei companii care doreşte să participe la târguri şi expoziţii cu brand propriu.
Sursa: AGERPRES