Ministrul petrolului din Arabia Saudită a demisionat după 21 de ani de mandat
Destituirea lui al-Naimi intervine la câteva zile după anunţarea unui program ambiţios, ‘Viziune la orizontul 2030’, conceput pentru a transforma economia saudită cu scopul de a-i reduce dependenţa de aurul negru.
Prin două decrete ale regelui, această personalitate a lumii petrolului a fost destituită, iar departamentul său a fost transformat într-un Minister al Energiei, Industriei şi Resursele Miniere, încredinţat lui Khalid al-Falih, ministru al sănătăţii în guvernul precedent.
Al-Falih, care a deţinut un an portofoliul Ministerului Sănătăţii, a fost din 2009 CEO-ul uriaşei companii petroliere Aramco, pe care autorităţile au decis să o listeze la bursă în cadrul programului lor de dezvoltare.
Suveranul a mai dizolvat Ministerul Electricităţii şi al Apelor, în timp ce reducerea subvenţiilor de stat pentru aceste două servicii publice suscitase reacţii negative în regatul angajat într-o politică de austeritate din cauza scăderii veniturilor din petrol.
Unii membri ai guvernului au fost îndepărtaţi şi alţii au schimbat portofoliile în timp ce un nou guvernator al Băncii Centrale, Ahmed al-Khalifi, a fost numit, în virtutea unei serii de decrete promulgate de rege.
Destituirea lui al-Naimi, aflat în funcţie din 1995, intervine într-o perioadă în care Arabia Saudită, primul exportator mondial brut, continuă de aproape doi ani o politică petrolieră care a condus la prăbuşire a cursului preţului pe pieţele internaţionale.
Al-Naimi, care şi-a folosit întotdeauna greutatea pentru a influenţa politica OPEC anunţase la începutul acestui an că doreşte să se retragă cu ocazia remanierii ministeriale din mai, informase în ianuarie Financial Times, citând surse din industria energetică.
‘Ali al-Naimi rămâne omul cel mai puternic în lume în domeniul petrolier’, scria revista americană Forbes în 2014, clasându-l al 50-lea în rândul personalităţilor cele mai puternice de pe glob.
De asemenea, un Minister al Comerţului şi al Investiţiilor a fost creat, iar ministerele Muncii şi Problemelor Sociale au fuzionat într-un singur departament.