Programul de guvernare al PSD prevede crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020.
Banii ar trebui să fie atraşi de stat prin împrumuturi şi prin parteneriate public-private, dar el trebuie validat de pieţele financiare pentru a nu deveni un eşec, consideră ministrul propus.
„Acest fond va trebuit validat de pieţele de capital, dacă nu va fi un eşec. Atunci va deveni important pentru parteneriate cu alţi investitori şi va putea atrage bani. Banii pot fi atraşi şi prin împrumuturi, prin parteneriate public-private”, a spus Ştefan.
Ministrul propus susţine că acest fond este un instrument al statului în economie, dar el va fi eficient doar dacă piaţa îl va valida.
Întrebat dacă îşi va de demisia în cazul în care autorităţile vor descoperi că a plagiat în teza de doctorat, Ştefan a răspuns afirmativ.
„Dacă se va dovedi că am plagiat în teza de doctorat, voi demisiona în secunda doi. Înainte de a intra în Parlament, am condus o întreprindere mare, cu mii de angajaţi. După ce am intrat în Parlament, am avut timp s-o fac. E pe baza experienţei mele”, a spus deputatul PSD.
În cadrul audierilor, Ştefan a prezentat date din programul de guvernare al PSD. Potrivit acestui program, economia românească va creşte cu 5,5%, în medie, în următorii patru ani, ritm mult mai mare decât cel anticipat de analiştii economici, pe baza creşterii salariilor bugetarilor, a creşterii investiţiilor publice şi a reducerii taxelor.
Produsul intern brut (PIB) al României ar urma să depăşească nivelul de 1.000 de miliarde de lei în 2020, în condiţiile menţinerii deficitului bugetar la cel mult 3% din PIB, a reducerii numărului de taxe şi a creşterii investiţiilor.
Întrebat, în cadrul audierilor, dacă ar alege creşterea deficitului bugetar pentru a obţine această creştere economică, Ştefan s-a arătat încrezător în menţinerea deficitului la nivelul maxim de 3% din PIB.