„În Programul de Guvernare avem o idee de a scoate o taxă, taxa de pod de la Giurgiu. Vreau să vorbim și cu partea bulgară, n-aș vrea să luăm neapărat o decizie unilaterală, dar mi se pare că este o taxă anacronică. Acei bani sunt o formă de colectare, pentru că am prins omul la înghesuială și nu poate să treacă podul, n-are cum altcumva”, a explicat Cătălin Drulă.
Întrebat de ce această taxă și nu cea de la Fetești, ministrul propus la Transporturi a răspuns că „este o discuție pe care o putem avea și despre celelalte taxe”.
Drulă a adăugat că taxa de la Giurgiu are și efectul că descurajează un anumit tip de comerț transfrontalier, de schimburi între țări, de poli care ar putea să fie Giurgiu – Ruse. „Este o prioritate pe care am reușit, în negocierile cu celelalte partide, să fie asumată de toată coaliția, această elimiare de taxe care ar putea fi benefică, faptul că nu mai scoatem bani din buzunarele oamenilor și ale transportatorilor și faptul că nu se mai stă la coadă pentru plătit taxa”, a mai spus ministrul propus la Transporturi.
Tarifele de trecere pentru utilizarea podului peste Dunăre în sensul Giurgiu – Ruse pornesc de la 3 euro și ajung până la 37 de euro, potrivit informațiilor de pe site-ul Companiei de Drumuri.