Ministrul Sănătăţii, cercetat penal pentru corupţie

Ministrul sanatatii, Vasile Cepoi, riscă să-şi piardă funcţia în guvern. Agenţia Naţională de Integritate îl acuză pe Vasile Cepoi de conflict de interese şi fapte asimilate corupţiei.
Economica.net - mar, 25 sept. 2012, 07:06
Ministrul Sănătăţii, cercetat penal pentru corupţie

Update – Cepoi: Atitudinea ANI este neetică, îmi rezerv dreptul de a acţiona instituţia în instanţă

Ministrul Vasile Cepoi a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că înainte de a intra în proiect a consultat juriştii, care i-au spus că nu e conflict de interese, precizând că atitudinea ANI este neetică şi că îşi rezervă dreptul de a acţiona instituţia în instanţă pentru afectarea imaginii sale publice.

„Eu, înainte de a intra în proiect, am consultat legea şi juriştii. Aceştia mi-au spus că nu este conflict de interese, fapt care s-a dovedit prin faptul că organismele care se ocupă de implementarea proiectului nu mi-au sesizat nicio neregulă. Am făcut publice datele privind acest proiect încă din luna februarie, cu toate detaliile aferente”, a spus ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

El consideră „neetică” atitudinea ANI de a-l „sancţiona prin ştirbirea imaginii publice” înainte de a se dovedi că suspiciunile celor care l-au reclamat au fost confirmate de către instanţă.

„Îmi rezerv dreptul de a acţiona în instanţă ANI pentru afectarea imaginii publice prin nerespectarea principiului neconfidenţialităţii pe care chiar ANI îl invocă în finalul comunicatului de presă. Este hilar. Nu înţeleg pe cine serveşte ANI dând acest comunicat înainte să existe o sentinţă”, a adăugat Vasile Cepoi.

Inspectorii ANI spun ca in perioada in care era sef la Directia de Sanatate Publica Iasi, Cepoi a aprobat un proiect din care a castigat mai apoi 42.000 de euro.

Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, este acuzat de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi infracţiuni asimilate celor de corupţie, în calitate de fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie de către Vasile Cepoi, în perioada în care a fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Vasile Cepoi a fost informat de ANI în 12 mai 2011, respectiv în 9 august 2012, despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate şi drepturile de care beneficiază. În 3 septembrie, Vasile Cepoi, însoţit de apărătorul ales, s-a prezentat la sediul Agenţiei Naţionale de Integritate, ocazie cu care a luat cunoştinţă de informaţiile şi datele cuprinse în dosarul de evaluare. Totodată, acesta a depus la dosar un punct de vedere, a precizat ANI într-un comunicat de presă de marţi.

Potrivit ANI, Vasile Cepoi a deţinut, în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, funcţiile de director executiv, în perioada 27 martie – 25 mai 2009 şi director coordonator, din 26 mai 2009 până în 16 august 2010. Începând din 8 septembrie 2010, lui Vasile Cepoi i-au fost delegate atribuţiile şi responsabilităţile specifice funcţiei publice de conducere vacante de director executiv. Ulterior, în 4 noiembrie 2010, acesta a fost numit în funcţia publică de conducere de director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în urma unui concurs, funcţie pe care a deţinut-o până la data numirii ca ministru al Sănătăţii.

În urma evaluărilor începute în 27 aprilie 2011, ANI a constatat că „sunt indicii privind posibila săvârşire de către Vasile Cepoi, în calitate de fost director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în prezent ministru al Sănătăţii, a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie”.

Potrivit ANI, în calitate de director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituţia pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul „Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România”, derulat în baza Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, au fost angajaţi în cadrul proiectului şi au obţinut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundaţia Amfiteatru şi de la partenerii Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, respectiv S.C. Info Educaţia S.R.L, a precizat ANI.

Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundaţia Amfiteatru, ca beneficiar, alături de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi şi S.C. Info Educaţia S.R.L.

ANI susţine că beneficiul patrimonial obţinut de Vasile Cepoi, împreună cu soţia sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro).

În cadrul Proiectului „Calitate şi performanţă în sistemul sănătăţii publice din România” – dezvoltat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Vasile Cepoi a deţinut următoarele calităţi: manager de proiect (numit în funcţie la data de 01.09.2010 şi înlocuit din funcţie la 26.10.2010); director de proiect pentru activităţile editoriale şi de cercetare (în perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); trainer audit calitate (în perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 şi 01.10.2011 – 31.03.2012).

Astfel, ANI a dispus sesizarea organelor judiciare competente cu privire la posibila săvârşire de către ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, a infracţiunii de conflict de interese, a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie.

Potrivit dispoziţiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv.

Vasile Cepoi: Nu plec, nu vreau să fac jocul nimănui

Ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi, a declarat, referitor la acuzaţiile ANI, că nu îşi va da demisia decât dacă premierul i-o va cere şi a spus că nu va pleca din funcţie pentru că nu vrea să facă jocul nimănui.

„Dacă premierul îmi va cere să-mi dau demisia, îmi voi da, altfel nu. Nu vreau să dau satisfacţie nimănui”, a declarat Cepoi, la ministerul Sănătăţii.

Ministrul a afirmat că în urmă cu două săptămâni s-a încercat crearea un curent de opinie pentru a fi schimbat.
„Şi în acel moment m-aş fi gândit să-mi dau demisia. Dar acum nu îmi voi da demisia şi voi rămâne să-mi finalizez proiectele”, a precizat Cepoi.

El a subliniat că ANI nu i-a trimis niciun raport şi a aflat de acuzaţii din comunicatul de presă.
„Nu am primit niciun raport de la ANI, ci ca de obicei cum se procedează, s-a anunţat prin presă. Mi-a afectat imaginea pe care am construit-o atâţia ani”, a spus Vasile Cepoi.

El a afirmat că nu are ce să îşi reproşeze.
„Am avut calitatea de rector universitar şi am susţinut un curs despre calitatea serviciilor medicale din spitale care este principala cauză de insatisfacţie a populaţiei. Am fost rector în cadrul unui proiect despre calitatea serviciilor medicale, domeniu în care se recunoaşte că am experienţă. Nu am nimic să-mi reproşez”, a mai spus ministrul.

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în vederea cercetării ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese, infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, precum şi a celor asimilate infracţiunilor de corupţie, în legătură cu derularea unui proiect finanţat prin POSDRU, pe vremea când acesta era director al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...