Ministrul Sănătăţii: Dacă managerii îşi fac treaba, nu există risc de infecţii intraspitaliceşti
‘Atâta timp cât managerii îşi fac treaba, nu există riscuri foarte mari. Şi vreau să vă asigur că din acest punct de vedere ministerul, instituţiile din subordinea noastră, a asigurat tot ceea ce înseamnă resursă financiară. În momentul de faţă nu există astfel de pericol’, a spus ministrul Bănicioiu.
El a adăugat că până recent nu au fost raportate toate cazurile de pacienţi care s-au îmbolnăvit în spitale din cauza infecţiilor. ‘Toate infecţiile intraspitaliceşti şi mai ales cele pe care le vedeţi în ultima vreme şi le vedeţi pentru că, până acum, foarte multe din ele nu se raportau’, a explicat ministrul Sănătăţii.
Întrebat ce măsuri a luat pentru stoparea răspândirii infecţiilor în spitale cu bacteria Clostridium difficile, ministrul a spus că a ordonat şi se fac controale în toate spitalele, unde se face curăţenie, iar în unele cazuri s-a recurs şi la măsura izolării. Ca să fie sigur că directorii de spitale ştiu ce să facă, ministerul Sănătăţii le-a transmis şi un ghid.
‘Noi de luna trecută suntem foarte atenţi şi la acest aspect. Aţi văzut că au fost demarate foarte multe controale pe igiena sanitară în cât mai multe unităţi spitaliceşti am putut şi vă asigur că o să ajungem cam la toate din această ţară. Repet, până acum nu se declarau şi nu se luau măsuri. De aceea nu apăreau. Faptul că aflăm de astfel de cazuri, înseamnă că în sfârşit lumea începe să îşi facă treaba. Concret, de la curăţenie, la izolare. Asta s-a întâmplat până la urmă la Vaslui şi Bucureşti, dar nu numai la Vaslui şi Bucureşti pentru că până la urmă poate să fie şi la Sibiu sau oriunde în altă parte. Trebuie respectată igiena şi regulile de acces în fiecare unitate sanitară’, a anunţat Bănicioiu.
România nu înregistrează o creştere suplimentară a infecţiilor date de bacteria clostridium difficile, se arată într-un comunicat de presă publicat recent, pe site-ul Ministerului Sănătăţii.
‘Nu se poate vorbi în momentul de faţă de o explozie suplimentară de cazuri date de clostridium difficile, dar populaţia trebuie să ştie că în spatele acestor cazuri clinice stă utilizarea inadecvată a antibioticelor’, se arată în comunicat.
Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a demarat o anchetă epidemiologică la Spitalul de Urgenţă ‘Elena Beldiman’ Bârlad, după ce mai multe persoane au fost infectate cu bacteria clostridium difficile. Potrivit reprezentanţilor DSP Vaslui, la începutul lunii aprilie, au fost semnalate opt cazuri de infecţie cu această bacterie, două dintre ele fiind infecţii din afara spitalului, două cazuri fiind reinfectări şi patru, infecţii intraspitaliceşti.