Ministrul Sănătății: La finalul lui noiembrie vor sosi primele doze de vaccin adaptat la noile variante de coronavirus. Imunizarea anti-COVID ar putea deveni sezonieră
„Pandemia de COVID-19 este o problemă la nivel global, dar manifestările din fiecare ţară sunt particulare. Noi avem între 200 şi 400 de cazuri pe zi, câteva decese. Au fost şi zile fără niciun deces. Este clar că, în acest moment, COVID-19 nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică în ţara noastră. Dar, ca orice viroză imprevizibilă din punct de vedere al evoluţiei, face să existe recomandarea vaccinării, mai ales că vine până la sfârşitul lunii vaccinul adaptat BA4, BA5, pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani sau pentru persoanele cu diverse boli cronice”, a afirmat dumincă Alexandru Rafila.
El a precizat că este pentru prima dată când se va utiliza „un vaccin adaptat” şi că nu este exclus ca imunizarea anti-COVID-19 să devină sezonieră.
„Eu personal, de exemplu, o să mă vaccinez cu cea de-a patra doză. Mi se pare protectiv, aşa cum m-am vaccinat şi împotriva gripei. Nu este exclus ca în viitor să avem o vaccinare sezonieră şi pentru COVID-19, aşa cum este şi pentru gripă, fără ca acest lucru să aibă acelaşi impact sau vreo legătură cu situaţia dramatică care a existat în cursul anului 2021, când în al patrulea val pandemic am avut peste 26.000 de decese”, a adăugat Rafila.
Potrivit ministrului Sănătăţii, vaccinarea anti-COVID-19 se va face la medicii de familie şi în centrele de vaccinare deschise în multe spitale din România.
Ministerul Sănătăţii anunță că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 167 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 156 mai puţine faţă de ziua anterioară. 39 dintre cazurile înregistrate în ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.
Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 sunt în Bucureşti – 65 şi în judeţele Argeş şi Ilfov – 12. Cea mai mare incidenţă se înregistrează în Bucureşti – 0,68 şi în judeţul Cluj – 0,46.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 1.227 teste RT-PCR (601 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 626 la cerere) şi 3.889 teste rapide antigenice.
Un număr de 628 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, cu 15 mai multe faţă de ziua anterioară.
La ATI sunt trataţi 93 de pacienţi, dintre care 75 nu sunt vaccinaţi anti-COVID. Din totalul pacienţilor internaţi, 62 sunt minori, dintre care unul este la ATI. În ultimele 24 de ore, INSP nu a raportat decese cauzate de COVID-19.
De la începutul pandemiei şi până în prezent, 67.253 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.