Oficialul a dorit să afle cauzele disfuncţionalităţilor din cadrul spitalului, multe dintre ele relatate inclusiv în presă şi mai ales situaţia secţiilor de terapie intensivă neonatală şi de chirurgie cardiovasculară pediatrică. Astfel, s-a constatat că o parte dintre problemele spitalului, unele chiar grave, în special cele legate de lipsa personalului de specialitate, cu preponderenţă asistenţi medicali, puteau fi rezolvate prin soluţii manageriale, în cadrul legal existent, se arată în comunicat.
„De asemenea, s-a mai constatat că, în ciuda eforturilor făcute pentru a avea investiţii de înaltă performanţă, managementul spitalului nu a avut nicio viziune, nicio strategie, niciun plan de a atrage resurse umane calificate, chiar de la demararea investiţiilor, iar în ultimul an şi până în prezent, s-a observat o incoerenţă managerială din cauza căreia nu se pot pune în funcţiune investiţiile”, susţine MS.
În acest sens, ministrul Sănătăţii a dispus conducerii spitalului să aplice prevederile legale privind scoaterea posturilor vacante la concurs şi să prezinte într-un termen cât mai scurt o strategie de atragere a specialiştilor pentru buna desfăşurare a actului medical.
Potrivit sursei, extinderea activităţii de chirurgie cardiacă pediatrică, pentru ca în România să fie operaţi cât mai mulţi copii şi astfel să fie salvate vieţi, este una dintre priorităţile şi preocupările MS.
Eugen Nicolăescu a subliniat faptul că prin protocolul semnat de curând cu o clinică de specialitate din Milano, patru echipe de medici şi asistenţi vor participa la un program de specializare în domeniul chirurgiei cardiace pediatrice. Acest lucru va permite începerea activităţii în secţia Spitalului „Marie Curie” şi, pe termen lung, creşterea numărului de intervenţii care pot fi făcute în România.
„Ministrul Sănătăţii a mai precizat faptul că actuala conducere a MS face toate eforturile şi va lua toate măsurile care ţin de minister, însă anumite probleme, precum cele existente la Spitalul Marie Curie, se pot rezolva numai printr-un management responsabil şi eficient”, arată MS.
După discuţii, Eugen Nicolăescu a verificat situaţia din secţiile de terapie intensivă neonatologie, bloc operator neurochirurgie, secţia de reanimare şi compartimentul de chirurgie cardiovasculară şi a stat de vorbă cu părinţii copiilor internaţi, preluând o serie de sugestii.