„Suntem pe deplin decişi să îndeplinim ţintele”, le-a declarat reporterilor oficialul spaniol în Singapore, referindu-se la angajamentul Spaniei de a-şi reduce deficitul bugetar la 5,3% din PIB anul acesta şi la 3% din PIB în 2013.
Luna acesta Spania şi-a relaxat ţintele bugetare, sporind temerile că ar putea deveni următoarea sursă de contagiune financiară a zonei euro. De Guindos a adăugat că orice comparaţie cu Grecia este ‘o absurditate totală’ deoarece noul executiv spaniol, în cele trei luni de când se află la guvernare, a redus costurile şi a adoptat reforme cheie pentru piaţa muncii, pentru a stimula angajările şi a ajuta firmele să devină mai productive.
„Acesta este o reformă foarte importantă pe care pieţele vor trebui să o aprecieze pozitiv”, a afirmat Luis de Guindos, referindu-se la măsurile privind piaţa muncii adoptate luna trecută.
Luna trecută Spania a şocat pieţele anunţând că nu şi-a îndeplinit ţinta de deficit bugetar pentru 2011 şi câteva zile mai târziu şi-a fixat o ţintă mai lejeră pentru acest an. În ultimele săptămâni randamentele obligaţiunilor guvernamentale spaniole au crescut iar Spania a luat locul Italiei, fiind principalul motiv de îngrijorare pentru investitori.
La sfârşitul anului trecut rata şomajului în Spania era de 22,9%. În februarie numărul şomerilor a crescut cu 2,4% faţă de ianuarie, a anunţat recent guvernul spaniol.
Spania a adoptat deja măsuri dure de austeritate, ce vizează reducerea cheltuielilor şi majorarea importului pe venit, reformarea sistemului bancar şi a pieţei muncii.
FMI estimează că în acest an economia Spaniei se va contracta cu 1,7%, din cauza măsurilor dure de austeritate adoptate de guvern pentru reducerea deficitului.